Отворен 54. Фестивал поезије младих

Музичко-поетским програмом током којег су изведене тоновима оплемењене песме Десанке Максимовић, Мирослава Антића, Владислава Петковића Диса, Светислава Винавера, Васка Попе, Вита Николића, Леса Ивановића и других песника, уз подсећања на неке од њих песника Пера Зупца, синоћ је у Врбасу отворен 54. Фестивал поезије младих. Петодневни фестивал током којег ће се одржати добро познати програми, попут „Портрета песника“, „Излета у прозу“, „Песничке вечери“ и „Палете младих“, затвориће финално вече Фестивала поезије младих током које ће бити проглашен победник за 2022. годину.

А све је почело давне 1968. године. „Нема нас, осим мене, живих оснивача Фестивала поезије младих. Био сам тада најмлађи и зато још увек, срећом, могу да долазим овде, као председник жирија већ дужи низ година. Фестивал је успео да се одржи и у тешким временима, није престајао да живи и одзив је увек добар, млади песници који се јављају су добри. У суботу ћемо упознати десет одабраних. Имао сам срећу да се дружим и са Бранком Ћошићем, и са Десанком Максимовић, и са Добришом Цесарићем, и са Јуром Каштеланом, Антићем, Трифуновићем, све су то били моји другови, накупило се лепих анегдота и успомена, и наступ са Немањом Нешићем и Милошем Зупцем и члановима њиховог бенда, прилика је да се подсетимо неких од бројних анегдота“, рекао је Перо Зубац, песник, члан жирија и последњи живи оснивач Фестивала поезије младих. 

Председник Савета ФПМ Горан Лабудовић Шарло истакао је да ће публика 54. Фестивала поезије младих све до финалне вечери у суботу, 28. маја, имати прилику да присуствује изузетном програму. „Сваке године се трудимо да љубитељима поезије понудимо оно што је најактуелније и најквалитетније у нашој земљи у том тренутку. Оно што нас посебно радује то су наши финалисти, као и сваке године и ове године са разноврсним али веома квалитетним поетикама. Фестивал постоји због тог споја младости и искуства, због споја оних који почињу и улазе у свет књижевности, и оних од којих имају шта да науче, и то је тако траје већ 54 године, на радост нашу и на радост целе земље“, поручио је Лабудовић.

Задовољство да званично отвори Фестивал поезије младих припало је Предрагу Ројевићу, председнику општине Врбас. „Отварамо Фестивал поезије младих, практично више од пола века ми афирмишемо нове песничке таленте. Баш на овом фестивалу афирмисали су се многи велики песници; поезија генерално не мења свет, али она мења људе и то увек на боље. За нас као локалну самоуправу веома је важно да фестивал расте из године у годину и нема дилеме да ћемо и у будуће бити снажна подршка његовој организацији“, рекао је Ројевић.  

 

 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...