Представници општине Врбас, Центра за социјални рад, Предшколске установе "Бошко Буха" и Дома здравља "Вељко Влаховић"  учествовали су данас на првом заједничком састанку градских/општинских радних тела за подршку подстицајном родитељству и развоју деце, који је организован у оквиру реализације пројекта "Подршка локалним самоуправама за ширење добрих политика и пракси подршке родитељству" - "Разиграно родитељство". Први састанак радних тела одржан је у Новом Саду.

Савет за здравље општине Врбас организоваће током октобра серију предавања и трибина под мотом "Брига о менталном здрављу: нека то постане стварност за све". Ово тело локалне самоуправе ставило је пред себе задатак да кроз разне активности промовише значај менталног здравља у заједници, као и да оснажи дестигматизацију ових врста проблема.

Поводом 01. октобра - Међународног дана старијих особа, представници локалне самоуправе посетили су данас штићенике Геронтолошког центра. Са старим лицима, корисницима услуга установе, разговарала је Јасна Бјелица, чланица Општинског већа задужена за социјална питања, избегла и расељена лица, која је искористила прилику и руководству Геронтолошког центра уручила штампач, поклон општине Врбас.

Јавна библиотека "Данило Киш" организоваће током Дечије недеље која се обележава од 03. до 09. октобра, повлашћен упис ученика свих основних и средњих школа општине Врбас, као и деце млађе старосне доби.

Вртићи, школе, установе, удружења грађана и невладине организације, уз подршку локалне самоуправе, обележиће наредне седмице Дечију недељу - највећу националну манифестацију за заштиту и промоцију дечијих права. Ове године активности се организују и спроводе под мотом "Шта детету треба да расте до неба!?" и то од 03. до 09. октобра.

Врбас је један од 11 градова у Војводини у којем су резултати испитивања воде за пиће из јавних водовода градских насеља показали задовољавајући квалитет воде за пиће (исправан јавни водовод). Ово су показали резултати истраживања Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" за 2021. годину. Међу војвођанским градским насељима са исправним системом водоснабдевања, поред Врбаса, налазе се и Нови Сад, Бечеј, Бачка Паланка, Беочин, Бачка Топола, Рума, Сремска Митровица, Инђија, Панчево и Ковин.

Основна школа "Братство-јединство" из Куцуре и Средња стручна школа "4. јули" обележиле су разним активностима 26. септембар - Европски дан језика. Школе су се нашле на мапи образовних установа које овај дан празнују на иницијативу Савета Европе, уз уверење да је језичка разноликост начин за постизање већег степена међукултуролошког разумевања и важна компонента богатог културолошког наслеђа.

Уз читаонице на одељењима за младе и одрасле особе, Јавна библиотека "Данило Киш" уредила је посебан простор на спрату установе за учење средњошколаца, припрему испита студената и активности на пољу разних истраживања.

Попис становништва у Србији спровешће се од 01. до 31. октобра 2022. године. По први пут ће се користити електронски упитници, а прелиминарни резултати биће познати до краја новембра. На попису становништва биће ангажовано око 20.000 људи, од чега 15.000 пописивача, 2.200 инструктора и 161 пописна комисија. Методологија је потпуно усаглашена са међународним стандардима, а сви подаци из пописа могу да се користе само у статистичке сврхе. Предузете су мере у циљу заштите података, и лични подаци се не могу користити у друге сврхе. Прелиминарни резултати пописа знаће се 30. новембра, док ће коначни резултати бити саопштени између априла 2023. и маја 2024. године.

Први дан октобра резервисан је за велику јесењу акцију одношења кабастог отпада с врбаских улица. Акцију ће спровести екипе "Чистоће" ЈКП "Комуналац" с почетком у 07.00 часова, саопштено је из предузећа.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...