Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. годину припала је Вулету Журићу за роман "Помор и страх" у издању Лагуне, саопштили су из ове издавачке куће.

Журић је 22. добитник награде коју Витал додељује за најбоље књижевно остварење на српском говорном подручју у жанровима романа, приповетке, поезије, књижевне критике, есеја и књижевне публицистике, објављено у току претходне године.

Роман "Помор и страх" приповеда о годинама куге у Срему крајем 18. века, о епидемији која је за мање од годину дана преполовила број становника у оно време велике и важне вароши Ирига. Долазак и ширење куге пратио је, према изворима, велики страх, а понашање и обичаји становништва само су још више доприносили ширењу заразе.

У образложењу жирија, који је радио у саставу Владимир Гвозден, Драган Јовановић Данилов и Драган Бабић, између осталог се наводи да се Вуле Журић вешто користи различитим равнима и типовима приповедања. "Журић је успео да, усред атмосфере смрти, створи раскошну слику једног тамног света и да роман обоји изузетно живописном локалном бојом, људима, кућама и шумама кроз које се осећа онај метафизички квалитет нечег нашег, блиског, типичног, укључујући ту и однос иришког народа према болести. И само писање делује слично ширењу и сузбијању болести, потребне су мере, потребно је знати када зауставити рад језика, причу, колико места дати чињеницама а колико дозволити машти да дописује", пише у образложењу жирија.

Вуле Журић је рођен у Сарајеву 1969. године. Објавио је шест књига прича и девет романа. Пише и радио-драме и књиге за децу. Приредио је тематске збирке прича савремених југословенских аутора посвећене Гаврилу Принципу и Бранку Ћопићу. Његове приче превођене су на десетак језика, а сам преводи са енглеског и са италијанског језика. Добитник је неколико књижевних награда.

Извор: РТВ

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"