Објављена монографија "Јевреји у Врбасу"

Врбас је добио још једну вредну монографију; након објављивања дела "Ликовно стваралаштво Врбаса од 1900. до 2017. године", из штампе је изашла и књига "Јевреји у Врбасу", аутора Владимира Увалина, истраживача и хроничара историје Врбаса. На 210 страна, у четири поглавља, представљана је кратка историја дијаспоре јеврејског народа, затим истраживање о Јеврејима у Врбасу између 1772. и 1952. године, те биографски подаци о врбаским Јеврејима. Ту су и бројне фотографије, факсимили разних званичних докумената, одлуке, уговори и друго.Издавач је Јавна библиотека "Данило Киш".

"Овај мој истраживачки рад посветио сам јеврејској националној заједници која је живела у нашој средини. Било је веома тешко писати о овој теми, јер су многи извори индиректни, тема је била од сада веома штуро обрађена и на њу имамо само један рад - професора Иштвана Ђенгеа. За две и по године рада проучио сам књижну грађу и периодику Библиотеке Матице српске у Новом Саду, грађу Архива Војводине и Историјског архива града Новог Сада, као и друге доступне податке, и ова књига, уз појединачне рукописе и мемоаре, плод је тог рада. Њено штампање омогућила је општина Врбас", рекао је Владимир Увалин.

Први писани подаци говоре да су се Јевреји населили у Врбас 1772. године, током XIX века, тачније 1857. године, њихов број достигао је 351, а пред почетак Другог светског рата у Краљевини Југославији, 1940. године, у Врбасу живи 233 Јевреја. Страдања и Холокауст уништили су ову заједници и у нашем граду, тако да 1946. године у Врбасу живи 41, у фебруару 1948. године 30, а новембра 1950 године само 11 Јевреја. Од ослобођења 1945. године, прецизније од оснивања Израела, који је ФНРЈ признала већ након пет дана од декларације о оснивању 14. маја, скоро сви врбаски Јевреји иселили су се у ову земљу.

"Слободно можемо рећи да су Јевреји у Врбасу оставили дубок траг у историји, култури, привреди нашег града. У њиховим кућама су се говорила четири језика - јидиш, немачки, мађарски, српски; знали су да вреднују значај образовања, дали су велики допринос развоју нашег града. Монографија треба да инспирише све, посебно младе истраживаче да проучавају прошлост Врбаса, јер како рече Дебора Хан - 'Да, важно је да не заборавимо прошлост', чиме је отворена и ова књига", рекао је Увалин.

Истраживачу микро историје Врбаса ово је осма књига; до сада је писао о историји образовања у граду, историји друштава и покрета, попут ватрогасних, соколских и пионирских, као и о развоју привреде и индустрије.

   

 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"