Мирославу Алексићу "Вишњићева награда" за 2020. годину

Мирослав Алексић, песник из Врбаса, добитник је "Вишњићеве награде" за 2020. годину, коју додељује Културни центар Шида. Награда се додељује у две категорије: награда за животно дело, за коју је био номинован Алексић, и награда за младе, старости до 30 година. 

"Мирослав Алексић је један од наших најистакнутијих савремених песника. Три и по деценије је присутан на српској књижевној сцени. Његову поетику одликује самосвојност израза и може се рећи да не следи ни један од магистралних поетичких праваца у савременом српском песништву. Реч је о песнику културе који у својој поезији спаја традиционално и модерно, историју и свакодневицу, библијске и античке мотиве са савременим егзистенцијалним дилемама", наведено је у образложењу жирија за доделу.

Алексић је члан је Удружења књижевника Србије, Друштва књижевника Војводине и Друштва новосадских књижевника.

Објавио је књиге песама: Зигурат (1986), Попик или чуг (1990), Нема вода (1994) и Оскудно време (2016). У Москви је 2017. изашао избор Алексићеве поезије под насловом Лабиринт / Лавиринт (двојезично на руском и српском језику) у избору и преводу Андреја Базилевског. Поезију, прозу и књижевну критику објављивао је у листовима и часописима: Летопис Матице српске, Књижевна реч, Златна греда, Српски књижевни гласник, Овђе, Траг, Глас омладине, Кровови, Улазница, Стварање, Писац, Бдење, Монс Ауреус, Српски преглед и другим. Алексићеве песме заступљене су у двадесетак антологија и избора поезије.

Лауреати Вишњићеве награде, установљене 2001. године, до сада су били најпознатији савремени српски песници, попут Матије Бећковића, Добрице Ерића, Милована Витезовића, Пере Зупца и других.


Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"