Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Панонског вашара, фестивала фолклора, музике, песме и обичаја, који је одржан по 41. пут, а 11. пут у Врбасу. Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбаса овога пута окупили су 81 фолклорну и певачку групу са око 1.200 чланова, а како је овогодишње право да се посебно представе посетиоцима припало динарским Србима, јер је обичај да се на свакој манифестацији посебно представи једна заједница, Панонски вашар почео је наступом КУД "Пискавица" из Бања Луке, а свечано га је отворила Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас.

Традиционалну фолклорну манифестацију чинило је више програмских активности - 11. ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА, на ком се након селекција на општинским и седам регионалних смотри, нашло 17 група, затим 41. ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ, на ком су, такође, после строгих општински и зонских селекција, виђено 66 извођачких нумера, те 12. ИЗЛОЖБА СТАРИХ ЗАНАТА, КУЋНЕ РАДИНОСТИ И СТАРИХ ЈЕЛА, која је организована како би се комплетирала представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим временима. Део програма били су и стручни разговори са уметничким руководиоцима учесника фестивала, као и стручна трибина на тему "Презентовање традиције".

"Панонски вашар основан је са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, етнокореолошке, сценске и ликовне вредности народне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Кроз овај Фестивал 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос, одсликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свом богатству народног стваралачког умећа. Кроз овај фестивал највише се афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села, а посетиоци имају прилику да виде реконструкцију разних обичаја (свадбе, славе, сетве, жетве, рађања, крштења, саборовања, посела…) и игара, певачке групе, народне певаче, различите инструменте, здравичаре", речено је о Панонском вашару.

У овогодишњем жирију фестивала били су: Гордана Рогановић, етномузиколог, Слободанка Рац, кореограф, и Катарина Радисављевић, етнолог. Стручни жири бирао је најбоље групе и извођаче који су стекли право да се појаве на Републичкој смотри фолклора. И ове године сценографију за тродневни програм поставио је Родољуб Самарџић из Фолклорне редакције КЦ Врбас, која је још једном потврдила да има капацитет да организује сусрете и манифестације ове врсте од највећег значаја.

КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

03. авг 2020. КУЛТУРА

Слике Стојана Божића у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса постављена је...

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

06. јул 2020. КУЛТУРА

Графике Кристине Карлсен у Галерији КЦ

Иако је за уторак, 07. јул, било најављено отварање излож...

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...