Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Панонског вашара, фестивала фолклора, музике, песме и обичаја, који је одржан по 41. пут, а 11. пут у Врбасу. Савез уметничког стваралаштва аматера Војводине и Културни центар Врбаса овога пута окупили су 81 фолклорну и певачку групу са око 1.200 чланова, а како је овогодишње право да се посебно представе посетиоцима припало динарским Србима, јер је обичај да се на свакој манифестацији посебно представи једна заједница, Панонски вашар почео је наступом КУД "Пискавица" из Бања Луке, а свечано га је отворила Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас.

Традиционалну фолклорну манифестацију чинило је више програмских активности - 11. ФЕСТИВАЛ ДЕЧЈЕГ ИЗВОРНОГ СТВАРАЛАШТВА, на ком се након селекција на општинским и седам регионалних смотри, нашло 17 група, затим 41. ФЕСТИВАЛ ФОЛКЛОРНИХ ТРАДИЦИЈА ВОЈВОДИНЕ, на ком су, такође, после строгих општински и зонских селекција, виђено 66 извођачких нумера, те 12. ИЗЛОЖБА СТАРИХ ЗАНАТА, КУЋНЕ РАДИНОСТИ И СТАРИХ ЈЕЛА, која је организована како би се комплетирала представу о друштвеном и свакодневном животу људи у минулим временима. Део програма били су и стручни разговори са уметничким руководиоцима учесника фестивала, као и стручна трибина на тему "Презентовање традиције".

"Панонски вашар основан је са идејом и основним задатком да очува и афирмише етнолошке, етномузиколошке, етнокореолошке, сценске и ликовне вредности народне традиције на простору Војводине. Основна карактеристика овог фестивала јесте његова етномузиколошка хетерогеност какву не познаје ни један културни простор у Европи. Кроз овај Фестивал 26 националних заједница Војводине са својим аутентичним културним вредностима и традицијом, уз староседелачки и веома разноврстан колонистички и новодосељенички српски етнос, одсликавају данашњу реалну културну мапу Војводине у свом богатству народног стваралачког умећа. Кроз овај фестивал највише се афирмише и унапређује народно стваралаштво војвођанског села, а посетиоци имају прилику да виде реконструкцију разних обичаја (свадбе, славе, сетве, жетве, рађања, крштења, саборовања, посела…) и игара, певачке групе, народне певаче, различите инструменте, здравичаре", речено је о Панонском вашару.

У овогодишњем жирију фестивала били су: Гордана Рогановић, етномузиколог, Слободанка Рац, кореограф, и Катарина Радисављевић, етнолог. Стручни жири бирао је најбоље групе и извођаче који су стекли право да се појаве на Републичкој смотри фолклора. И ове године сценографију за тродневни програм поставио је Родољуб Самарџић из Фолклорне редакције КЦ Врбас, која је још једном потврдила да има капацитет да организује сусрете и манифестације ове врсте од највећег значаја.

КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...

Др Неле Карајлић гост Равног Села

03. мар 2020. КУЛТУРА

Др Неле Карајлић гост Равног Села

Месна заједница Равно Село припремила је за четвртак, 05...

Представљена монографија о Милану Кешељу

28. феб 2020. КУЛТУРА

Представљена монографија о Милану Кешељу

У Градском музеју Културног центра Врбаса у четвртак је п...

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

25. феб 2020. КУЛТУРА

Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјани...