НЕНАД ВЕЛИЦКИ, заменик директора ЈП за превоз путника „Врбас“

Јавно предузеће за превоз путника „Врбас“ купило је још један нови мини бус за превоз својих клијената, чиме је квалитет основних услуга предузећа додатно унапређен. Ради се о возилу марке Iveco са 20 седишта, туристичке класе, које ће бити коришћено са превоз чланова спортских клубова или на мање фреквентним линијама, као што је линија према Малом Иђошу. Према речима Ненада Велицког, заменика директора ЈП за превоз путника „Врбас“, рентабилност куповине оваквог возила доказује рачуница по којој се од тренутка замене великог аутобуса мини-бусом на овој линији, само на гориву свакога месеца уштеди око 120.000 динара, колико износи и месечна рата за отплату возила. О овим и другим пословним одлукама, плановима и раду предузећа за vrbas.net говори Ненад Велицки.

vrbas.net -   Кроз какве све промене пролази ЈП „Врбас“ у 2011. години?

Велицки: Уз обнову и репарацију возног парка, једна од најважнији промена је увођење перонских карата. Значи, путници који на нашим шалтерима купују карте за превоз било којом фирмом изузев нашег јавног предузећа, дужни су да плате и перонску карту од 35 динара, док је паронска карта уз превоз нашим предузећем 15 динара, с тим што путници који имају месечне карте имају додатни попуст од 20 одсто. За сада то иде у веома добром правцу и грађани се придржавају нових правила, а ми по први пут имамо потпуну евиденцију колико путника прође кроз нашу станицу. Имамо и могућност праћења фреквенције других превозника кроз нашу станицу, и што је најважније, редовног наплаћивања пружених услуга. Наиме, сваки улазак домаћег аутобуса у нашу станицу наплаћује се 159 динара плус ПДВ, док је цена за стране аутобусе више од 200 динара. До сада та потраживања ми нисмо могли да наплатимо, али сада, обавезном продајом карата на шалтерима, одмах обрачунамо пружене услуге а остатак новца за продате карте прослеђујемо превознику којем новац припада. То је био једини начин да обезбедимо несметано пословање и наплатимо многа потраживања, а дужни су нам били многи, три милиона динара Кулатранс, два милиона динара Севертранс, исто толико Машатурс.

vrbas.net -   Каквим возним парком располаже предузеће данас?

Велицки: Када говоримо о постигнутим резултатима најбитније је говорити о возном парку, јер то највише занима путнике. Можемо говорити о платама и разним бенефитима, али за путнике је најважнији квалитет превоза. За непуне две године купили смо једно вредно возило, Neobus Adekvat, за приградски саобраћај и ванредне туристичке линије. Затим смо извршили репарацију два аутобуса 'хармонике', а након тога купљена су још два мини буса. Купили смо их одличан начин и већ данас су она исплаћена. Наиме, са фирмама комапније Инвеј, Витал, Медела и Албус, које нама за превоз радника месечно плаћају око 500.000 динара, договорили смо компензацију и за годину дана добили смо два Wolksvagen комбија са по 18 седишта. То није све јер смо крајем претходне године купили возило Марбус, које такође користимо за ванредне туристичке линије, а затим по основу уговора о закупу још један мини бус са осам седишта. Користимо га на линији ка Турији која је слабо фреквентна, а на којом смо претходних година имали само губитке због коришћења великог аутобуса. Кроз обнову возног парка и увођењем штедње и рестриктивне политике дошли смо до уштеде на гориву од чак 8.000 до 9.000 еура на месечном нивоу.  

vrbas.net -   До каквих су пословних резултата довеле све те промене и улагања? 

Велицки: Поносни смо на чињеницу да смо по први пут након шест година забележили позитивно пословање на крају године, иако смо имали доста трошкова које нисмо планирали, а то се, пре свега, односи на смањивање броја запослених. Затекли смо 113 запослених а на крају 2010. године имали смо их 89, и сви су отишли уз отпремнину. Поред тога, посебну пажњу поклањамо дневним пазарима и након редовних анализа можемо рећи да смо и ту учинили значајан напредак. Готовинска реализација, оно што оставаре кондуктери и билетари, на месечном нивоу током 2008. и 2009. године, износила је од 1,2 до 1,3 милиона динара. Од јануара 2010. године готовинска реализација подигнута је на око два милиона динара, а од септембра 2010. године и даље, до данас, она износи и до чак 3,5 или четири милиона динара. То је резултат нове политике, довођења нових, младих људи спремних да раде како треба. Морали смо да уведемо и спроводимо и политику кажњавања за неодоговрне, било је отказа, али све у складу са законским одредбама и на корист фирме и њених запослених.

vrbas.net -   Које врсте повластица уживају ваши путници?

Велицки: Када смо преузимали фирму број путника био је драстично смањен и они су користили све повластице других превозника. Чим смо почели са радом, на основу аншег предлога и одлуке Управног одбора, увели смо две врсте посвластица; 50 посто попуста за повратну карту до Новог Сада за студенте и 50 посто попуста на карте за све пензионере. То је била прекретница у нашем раду јер смо тако привукли себи најстабилнију категорију путника. Студенти и пензионери су презадовољни, признање нам је одала и локална самоуправа, а нама је унапређено пословање. Број путника повећали смо за чак 30 одсто, у односу на 2008. и 2009. годину. Анализе говоре да 78 одсто укупне фреквенције путника на станици користи услуге ЈП 'Врбас'.

vrbas.net -  Сада када је остварено позитивно пословање, у ком смеру планирате даљи развој предузећа?

Велицки: Имамо два конкретна плана, увођење GPS система и тикетинг система. GPS систем нам у сваком тренутку омогућава да знамо где нам се налазе возила, док тикетинг систем представља електронску наплату карата. У аутобусима би били постваљени уређаји који су повезани са сервером на станици, а служили би за контролу пластифицираних картица у власништву путника, а које су замена за обичне карте. Систем би нам омогућио продају картица и на трафикама и смањење гужви. У том случају не би имали потребе за кондуктерима, али ће бити повећан број контролора.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"