Шимон Цубота победник 53. Фестивала поезије младих

Шимон Цубота победник је 53. Фестивала поезије младих, најпрестижнијег песничког фестивала за младе у нашој земљи, који је синоћ затворен у Врбасу. Другу награду Фестивала заслужила је песникиња Наташа Гудељ из Подгорице, а трећу млада Дуња Ожеговић, Награду "Станко Симићевић" добио је Раде Шупић, најмлађи финалиста. Све одлуке донео је једногласно жири којим је председавао Перо Зубац, а чинили су га и Горан Лабудовић Шарло, Иван Лаловић и Данило Јокановић.

Овогодишњем победнику, песнику који комбинује јапанско - српско порекло, рођеном у Бечу а живи и ствара у Београду, ово је било пето учешће у финалном делу манифестације и Врбашани га већ добро познају. До синоћ је био освајач једне треће награде, а од синоћ и победник Фестивала поезије младих.

Скоро као да се извињава, прве речи које је изговорио пред публиком приликом рецитовања своје песме, биле су - Опет ја.

"За мене је Врбас најлепше место повратка, у њему сам упознао многе људе, много тога сам научио не само о поезији и књижевности, већ и, ово је мало опште место, о себи и о људима. Овде увек постоји много љубави, доживљавам овај тренутак веома интезивно и емотивно, и наставићу да долазим у Врбас до краја свог живота, јер се велики његов део не би ни десио без Врбаса и без Фестивала поезије младих. Хвала Браниславу Зубовићу за све, чини ми се да њега нема не би било ни фестивала, он је срце и синоним поезије у Врбасу", рекао је Цубота. 

Трећепласирана Дуња Ожеговић остаће забележена као финалисткиња у два програма манифестације - прво у централном песничком, а затим и у ликовном програму - Палети младих, што се догодило први пут у више од пола века дугој традицији Фестивала.

"Ово је био први пут да сам се осмелила да на неки конкурс пошаљем рукописе. Такође, ово је први пут и да сам се нашла у овом контексту на јавној сцени. Веома сам срећна јер полако спајам све оне уметности које волим. По занимању сам сликарка, бавила сам се аматерски глумом, али волим и да пишем, мислим да се то надовезује и да употпуњује ту замисао коју имам у свом бићу", рекла је Дуња Ожеговић. 

Награде су најбољима уручили чланови жирија, а председник Перо Зубац кратко је описао о каквим младим песницима се ради и шта су њихова песничка интересовања и теме.

"За мене су финалисти дивна деца која осећају своје време. Ради се о веома модерној поезији и тешко је било одабрати најбоље; читајући нисам чак ни тражио утицај светске поезије и наше традиције, али ради се о младим људима који изузетно, образовано показују своје знање, своју начитаност и своју емоцију. Друго, не крију да кажу оно шта мисле, у много чему може да се препозна извесна критика света у коме живе, неразумевање шта се све дешава као што се дешава, и сви су различити, то је најбоље. Шимон је ове године послао најбољи циклус песама, ми њега пратимо већ пет година и заблистао је већ прве године. Он Фестивал поезије младих посматра као своју кућу и никада не очекује награду, мислим да је ни сада није очекивао, јер се ради ово врло скромном, а изузетно даровитом и талентованом младом песнику. Пред њим је велика каријера", оценио је Перо Зубац.

Председник жирија захвалио је Врбасу, свим челним људима локалне самоуправе и људима задуженим за културу, за организацију и очување традиције, а посебно Горану Лабудовићу и Браниславу Зубовићу, како је рекао, "људима на чијим леђима почива фестивал". "Задовољство ми је кроз дружење и рад у жирију разменити мишљење са тим младим људима", рекао је Зубац. У име локалне самоуправе подршку Фестивалу поезије младих и у будућности, уз жељу да се већ следећи пут песници сретну у новој згради позиришта, најавила је Марија Милинић, помоћница председника општине Врбас за област културе и образовања.

Секретар Фестивала поезије младих, Бранислав Зубовић поново је у први план ставио важност непрекинутог континутитета фестивала који траје више од пола века, упркос свим изазовима, чак и оним глобалним, као и чињеницу да ти изазови нису нарушили квалитет поезије која се открива у Врбасу, квалитет садржаја и програма манифестације. "Педесет трећи фестивал је заиста одржан величанствено. Од отварања са Владимиром Пишталом, преко портрета песника Благоја Баковића, затим промоције књига фестивалских победника, књига у издању библиотеке, па све до ове заиста, величанствене завршне вечери", рекао је Зубовић.

У музичком делу финалне вечери наступила је Ана Станић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"