Бесплатни киловати сада доступни већем броју угрожених

Статус енергетски угроженог купца електричне енергије, који је добијен по старом Закону о енергетици, има 63.874 потрошача, а процене Министарства енергетике су да ће нови, недавно усвојен документ, омогућити да ову повољност у Србији искористи око 200.000 људи из категорије социјално угрожених, пренео је дневни лист Блиц.

Добијање статуса енергетски угроженог купца условљава и поштовање одређених правила, а једно од њих је да киловати који су потрошени изнад од оних које држава финансира, морају да се редовно плаћају. По Уредби о енергетски угроженом купцу предвиђено је да се, у зависности од броја чланова домаћинства, умањује и рачун за струју. За домаћинство са једним чланом то умањење је 120 киловата месечно, са два и три члана од 160 киловата, за она са четири и пет чланова од 200 киловата месечно. Највише је за породице које имају шест и више чланова и износи 250 киловата. Треба да се зна да право на умањење рачуна неће имати само енергетски угрожени купци који троше 6,5 пута више струје од оне предвиђене уредбом.

Подношења захтева може се остварати на неком од шалтера локалне самоуправе. Ову могућност доступна је и у општини Врбас, а захтеви се предају у Општинској управи Врбас, на шалтеру бр. 6. Поред захтева морају да приложе и личне податке о свим члановима породице, да ли су на редовном школовању, запослени или не, висину прихода, податке о стамбеном простору који користе. Морају да доставе и доказ из катастра из места пребивалишта и места рођења о поседовању непокретности, уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и из места рођења. Предуслов да добију бесплатне киловате струје је да су им сви ранији рачуни уредно плаћени, односно да немају дуговања.

Прошле године право на бесплатну струју имало је једночлано домаћинство са приходима који не прелазе 14.571,74 динара, са два и три члана који месечно не зарађују укупно више од 21.216,14 динара, за породице са четири и пет чланова до 27.856,18 динара, са шест и више чланова до 35.030,72 динара.

Дакле, држава је детаљно превидела како и ко може да дође до бесплатних киловата, али и како може да их изгуби, због чега је врло важно да најсиромашнији преузете обавезе измирују.

КУЛТУРА

Познати финалисти 53. Фестивала поезије младих

14. мај 2021. КУЛТУРА

Познати финалисти 53. Фестивала поезије младих

Жири 53. Фестивала поезије младих у Врбасу: Перо Зубац, п...

Нови конкурс - "ДАЈ МИ КРИЛА ЈЕДАН КРУГ"

11. мај 2021. КУЛТУРА

Нови конкурс - "ДАЈ МИ КРИЛА ЈЕДАН КРУГ"

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", у ...

Књижевна награда "Миодраг Ћупић" песнику Браниславу Зубовићу

11. мај 2021. КУЛТУРА

Књижевна награда "Миодраг Ћупић" песнику Браниславу Зубовићу

Регионална књижевна награда "Миодраг Ћупић", једногласном...

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

06. мај 2021. КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је от...

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

21. апр 2021. КУЛТУРА

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

Након што је пре нешто више од месеца дана расписан литер...