Бесплатни киловати сада доступни већем броју угрожених

Статус енергетски угроженог купца електричне енергије, који је добијен по старом Закону о енергетици, има 63.874 потрошача, а процене Министарства енергетике су да ће нови, недавно усвојен документ, омогућити да ову повољност у Србији искористи око 200.000 људи из категорије социјално угрожених, пренео је дневни лист Блиц.

Добијање статуса енергетски угроженог купца условљава и поштовање одређених правила, а једно од њих је да киловати који су потрошени изнад од оних које држава финансира, морају да се редовно плаћају. По Уредби о енергетски угроженом купцу предвиђено је да се, у зависности од броја чланова домаћинства, умањује и рачун за струју. За домаћинство са једним чланом то умањење је 120 киловата месечно, са два и три члана од 160 киловата, за она са четири и пет чланова од 200 киловата месечно. Највише је за породице које имају шест и више чланова и износи 250 киловата. Треба да се зна да право на умањење рачуна неће имати само енергетски угрожени купци који троше 6,5 пута више струје од оне предвиђене уредбом.

Подношења захтева може се остварати на неком од шалтера локалне самоуправе. Ову могућност доступна је и у општини Врбас, а захтеви се предају у Општинској управи Врбас, на шалтеру бр. 6. Поред захтева морају да приложе и личне податке о свим члановима породице, да ли су на редовном школовању, запослени или не, висину прихода, податке о стамбеном простору који користе. Морају да доставе и доказ из катастра из места пребивалишта и места рођења о поседовању непокретности, уверење управе јавних прихода из места пребивалишта и из места рођења. Предуслов да добију бесплатне киловате струје је да су им сви ранији рачуни уредно плаћени, односно да немају дуговања.

Прошле године право на бесплатну струју имало је једночлано домаћинство са приходима који не прелазе 14.571,74 динара, са два и три члана који месечно не зарађују укупно више од 21.216,14 динара, за породице са четири и пет чланова до 27.856,18 динара, са шест и више чланова до 35.030,72 динара.

Дакле, држава је детаљно превидела како и ко може да дође до бесплатних киловата, али и како може да их изгуби, због чега је врло важно да најсиромашнији преузете обавезе измирују.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"