Удружење "Плави Врбас" наставило са борбом против дијабетеса

Уз поштовање предложених епидемиолошких мера које су донеле измене у односу на уобичајене и препознатљиве активности, Удружење за борбу против дијабетеса града Врбаса "Плави Врбас", обележило је 07. април - Светски дан здравља и месец борбе против шећерне болести, саопштено је из ове организације. Овим поводом јавности се обратио Игор Црњански, председник "Плавог Врбаса" и члан Савета за здравље општине Врбас.

"Иако је медијски акценат стављен на пандемију корона вируса, дијабетес је обољење које је присутно одувек, с тим што је последњих година забележен значајан пораст оболелих од ове болести, због лоших животних навика, лоше и нездраве исхране, мањка физичке активности и непридржавања предложене терапије. Нелечење ове болести доводи до многих тешких компликација, те је она код одраслих главни узрок слепила, узрок половине ампутација ногу а од свих особа на дијализи четвртина болује од шећерне болести. Непосредни узрок смрти оболелих од шећерне болести је у више од половине случајева срчани или мождани удар. Шећерна болест, као уосталом и многе друге болести, тражи блиску сарадњу здравственог радника и болесника, а лечење ове болести почиње променама у тањиру, јер успешне и трајне регулације ове болести нема без одговарајуће исхране, физичке активности, одмора и терапије.

Током априла изостала је традиционална провера нивоа шећера у крви, која је вршена у сарадњи са Црвеним крстом и Апотеком Врбас, али је подељен и дониран велик број апарата за проверу нивоа шећера у крви свим заинтересованим грађанима, како би контролу могли да ураде сами, како себи тако и својој околини. Такође, један број апарата за мерење шећера дониран је COVID болници у Врбасу, како због недостатка средстава пацијенти не би трпели и како би добили најбољу негу коју установа може да пружи. Акцију поделе апарата помогла је фармацеутска кућа 'ADOC', која је обезбедила довољан број апарата и тест трака.

Како се на тржишту Србије појавио нови апарат за проверу нивоа шећера у крви, путем ZOOM платформе, чланови 'Плавог Врбаса' су 20. априла организовали презентацију новог апарата и обуку како на најбољи начин пратити своје стање уз помоћ новог апарата. Такође, 'Плави Врбас' присуствовао је и online састанку Дијабетолошког савеза Србије, по називом 'Колико су нам сензори променили свакодневну контролу дијабетеса'. Састанак можете видети ОВДЕ. Сензори за мерење нивоа шећера у крви, односно апарати који мере шећер у крви без 'боцкања', постављају се на надлактицу или на стомак и резултати се лако очитавају на инсулинској пумпи или читачу, уколико корисници немају инсулинску пумпу, што је од изузетног значаја посебно за децу која примају инсулинску терапију и њихове родитеље. Сензори, поред провере нивоа шећера, бележе пораст и пад шећера и звучним сигналима шаљу обавештење кориснику, како би имао времена да предузме значајне превентивне мере.

Иако су се животи сваког појединца значајно променили у последњих годину дана, Удружење 'Плави Врбас' проналази начин да дође до оних којима је помоћ потребна и настави мисију због које и постоји", наводи се у саопштењу.

 

КУЛТУРА

Познати финалисти 53. Фестивала поезије младих

14. мај 2021. КУЛТУРА

Познати финалисти 53. Фестивала поезије младих

Жири 53. Фестивала поезије младих у Врбасу: Перо Зубац, п...

Нови конкурс - "ДАЈ МИ КРИЛА ЈЕДАН КРУГ"

11. мај 2021. КУЛТУРА

Нови конкурс - "ДАЈ МИ КРИЛА ЈЕДАН КРУГ"

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш", у ...

Књижевна награда "Миодраг Ћупић" песнику Браниславу Зубовићу

11. мај 2021. КУЛТУРА

Књижевна награда "Миодраг Ћупић" песнику Браниславу Зубовићу

Регионална књижевна награда "Миодраг Ћупић", једногласном...

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

06. мај 2021. КУЛТУРА

Изложба 11 уметника, професора и сарадника ФПУ, постављена у Врбасу

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у среду је от...

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

21. апр 2021. КУЛТУРА

Познати резултати Пролећног конкурса 2021

Након што је пре нешто више од месеца дана расписан литер...