Општина Врбас на Скупштини НАЛЕД-а

Милан Глушац, председник општине Врбас, присуствовао је данас XIII годишњој Скупштини Националне алијансе за локални економски развој - НАЛЕД, на којој су, уз анализу деловања у претходних година дана, главне теме биле порески подстицаји за почетнике у пословању, поједностављене процедуре ангажовања сезонских радника и развој система еШалтер за упис у катастар. Управо су ове мере, инициране и подржане од НАЛЕД-а, оцењене као најважније за унапређење пословног амбијента у 2018. години.

"Пут успешних реформи често креће од привреде и локалних самоуправа, тамо где се закони спроводе у пракси. Када у држави постоји политичко вођство и слух за ове иницијативе, уз подршку међународне заједнице и удружења попут НАЛЕД-а, резултати не изостају и то потврђују подаци. За пет месеци меру пореског ослобођења почетника у пословању искористила су чак 802 предузетника, за само три месеца преко портала и мобилне апликације пријављено је 3.554 сезонских радника, а за девет месеци путем еШалтера упућено је готово 200.000 захтева за упис у катастар", рекла је Станка Пејановић, чланица УО НАЛЕД-а. 

Милан Глушац, председник општине Врбас, изјавио је након Скупштине да локална самоуправа наставља путем унапређења регулаторног оквира за пословање и јачања капацитета и одговорности јавне управе у циљу успостављања повољног пословног окружења, што, на крају, отвара могућност да страни и домаћи инвеститори изаберу баш Врбас за место пословања. Он је оценио да је подршка НАЛЕД-а за наставак свих ових активности најбоља потврда да се општина Врбас креће правним путем, те да ће сугестије које буду стизале са ове адресе увек бити уведене и систем рада локалне самоуправе.

О важности јавно-приватног дијалога и значају регионалне сарадње на изградњи бољег привредног амбијента, говорили су потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, амбасадор САД Кајл Скат, шеф канцеларије Светске банке Стивен Ндегва и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.

"Реформа увођења електронских грађевинских дозвола из корена је променила начин функционисања државне и локалне администрације и лансирала је примену е-сервиса у циљу смањења бирократије. Формирањем Заједничке групе за унапређење позиције Србије на Doing Business листи, показали смо да је укључивање привреде и цивилног сектора у дефинисање законских решења неопходно да би реформа заживела и била успешна. Захваљујући електронском систему за грађевинске дозволе у 2018. смо стигли до бројке од  96.936 годишњих захтева за градњу или чак 265 дневно. Овај податак, као и око 40.000 активних градилишта колико имамо у Србији данас, довољно говори о успеху реформе. Исте такве резултате очекујемо и од реформе катастра", истакла је потпредседница Михајловић.





Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"