Carnex донирао 70.000 евра за операциону салу у Породилишту ОБВ

У Породилишту Опште болнице Врбас данас је отворена операциона сала за царске резове која је опремљена донацијом од 70.000 евра компаније Carnex, чланице МК Групе. Донација је уручена поводом 60 година рада Carnexa. Директор МК Групе Јован Пурар рекао је да је та компанија у последњих пет година донирала четири милиона евра за хуманитарне акције.

Изградња операционе сале обухватила је све грађевинско-занатске радове, довод медицинских гасова, куповину операционе лампе и апарата за анестезију и пацијент монитора.

Свечаном отварању присуствовали су Јован Пурар, директор МК Групе, Мохан Шреста, генерални директор компаније Carnex, Снежана Бојанић, помоћница покрајинског секретара за здравство, др Милан Попов, директор Опште болнице Врбас, и Милан Глушац, председник општине Врбас. 

"МК Група, са компанијама чланицама, дугогодишњи је поуздан партнер локалним заједницама у којима послује, нарочито када се ради о побољшању услова живота деце и младих", рекао је Пурар. Компанија Carnex је према речима директора Мохана Шресте, одлучила да помогне да се повећа безбедност мајки при порођају и припреми за најважнију улогу у животу. "За нас је већ традиција да помажемо здравству, јер компанија Carnex је за свој јубиларни 50. рођендан већ донирала болници у Врбасу реанимобил, који је неопходан за брзу интервенцију и реанимацију болесника на терену", рекао је он и додао да као лидер на тржишту месне индустрије и део МК Група система, Carnex има одговорност да позитивно утиче на све области живота, посебно када је у питању здравље.

Помоћница покрајинског секретара за здравство Србије Снежана Бојанић истакла је да је донаторство постало традиција Carnexa, највећег донатора војвођанског здравства. "Ово су светли примери донаторства који ће помоћи да се у овој болници повећа број порођаја од 600 - 700 на 1.000 годишње", рекла је Бојанић и нагласила да је пронаталитетна политика један од императива Покрајинске владе, те да је донација Carnexa доказ да је проактивна политика подстицаја рађања препозната на прави начин.

Директор Опште болнице др Милан Попов захвалио је компанији Carnex на донацији и истакао да је адаптацијом простора и набавком најсавременије опреме за операциону салу, болница добила адекватну локацију за операције. "Операциона сала сада је смештена поред порођајних сала, док је раније била на спрату ниже, па су мајке и бебе морале да се премештају на породиљско одељење, после царског реза. Сада, због добре локације операционе сале, сваки порођај царским резом моћи ће се заврши у наредних 10 минута у самом породилишту", рекао је др Попов. Он је нагласио да је прошле године број порођаја био већи за 10% у односу на 2017, а да очекује да се тај број и ове године повећа. "Стварањем повољнијих и сигурнијих услова, чему је допринео наш донатор, надамо се да ће 2019. године бити још више порођаја у нашој болници и да ће Carnex и председник МК Групе Миодраг Костић, и у наредном периоду наставити да помажу развоју здравства, као што су то чинили више пута до сада, на чему смо им неизмерно захвални", истакао је др Попов.

Председник општине Врбас Милан Глушац је оценио да се према донацији Carnexa може видети каква је сарадња јавног и приватног сектора. "Ово је за нас веома важна помоћ јер општина не може сама да финансира све оно што је потребно Општој болници. У томе нам помаже и Покрајински секретаријат за здравство који нам је пре само пар дана обезбедио и нови ЦТ апарат. Имамо добру сарадњу и са МК Групом и сада су нам изашли у сусрет и донирали 70.000 евра, што много значи и локалној самоуправи и болници, којој гравитира више од 200.000 становника. За њих је веома битно да имају добре услове за здравствену заштиту", рекао је Глушац. Он је додао да је и данашњи сусрет са првим људима МК Групе искоришћен за склапање договора о још једној донацији од јавног значаја за све грађане општине Врбас. 

фото: Бета - Милан Обрадовић

 

КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

26. феб 2021. КУЛТУРА

Од уторка изложба Вање Игњац у Ликовној галерији

Од уторка, 02. фебруара, у Ликовној галерији Културног це...

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

22. феб 2021. КУЛТУРА

Дан Јавне библиотеке "Данило Киш"

Јавна библиотека "Данило Киш" обележила је дан установе к...

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

16. феб 2021. КУЛТУРА

"Лето на салашу" чека најмлађе читаоце

Најмлађа читалачка публика у Врбасу однедавно има прилику...

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

16. феб 2021. КУЛТУРА

Слике Јелене Бурсаћ у Ликовној галерији КЦВ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса у току је изл...

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

27. јан 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за учешће на 53. Фестивалу поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...