Општина Врбас у унутрашњем дијалогу о КиМ

Милан Глушац, председник општине Врбас, учествовао је данас на округлом столу градова и општина посвећеном унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији. Округли сто организовала је Стална конференција градова и општина - СКГО, у сарадњи са Радном групом Владе Републике Србије за пружање подршке вођењу унутрашњег дијалога о КиМ, и са Министарством државне управе и локалне самоуправе.

Са председницима општина разговарали су Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе, Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Радомир Илић, државни секретар у Министарству правде, и Бојан Стевић, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе.  


Разматрајући могућности како да се помогне српским општинама на КиМ, министар Ружић рекао је да када би за сваку од 10 српских општина у нашој јужној покрајини обезбедили помоћ из 10 општина и градова из централне Србије, заједно бисмо заштитили наше сународнике, помогли њихов животни стандард и створили амбијент за 21. век. "Јачањем сарадње општина ствара се осећај сигурности код Срба на Косову и Метохији. Србија данас свој утицај на Косову и Метохији реализује и кроз 29 привремених општинских органа чијим очувањем одржавамо уставно-правни поредак Републике Србије", нагласио је Ружић и додао да су привремени органи значајни и за егзистенцију неколико хиљада српских породица у покрајини. Према његовим речима, министарство које води припремило је Нацрт закона о изменама и допунама Закона о локалној самоуправи и Закона о државној управи, који ће омогућити да се међуопштинска сарадња успостави у свим пословима које обављају локалне самоуправе, како за изворне, тако и за поверене.

"Општина Врбас стално помаже наше сународнике на Косову и Метохији и управо сада, у сарадњи са Јужно-бачким управним округом, траје прикупљање хуманитарне помоћи која ће ускоро бити упућена у јужну српску покрајину. До сада је, како је на округлом столу рекао Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, у Војводини прикупљено 60 шлепера помоћи и верујем да то није коначан број. Мислим да је подједнако важно, ако не и важније, што смо разговарали и о могућностима да српским општинама помогнемо кроз преношење знања, вештина и модела за решавање појединих проблема, јер добра пракса може бити применљива свуда", рекао је Глушац. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"