Жене морају бити равноправне

Поводом 8. марта, Међународног дана жена, Покрајински завод за равноправност полова и општина Врбас организовали су синоћ трибину под називом "Положај жена у друштву - дан после: проблеми и достигнућа". Пред стотинак припадница лепшег пола говориле су Диана Миловић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова, проф. др Зоран Павловић, покрајински заштитник грађана - омбудсман, Светлана Селаковић, помоћница покрајинског секретара за социјалну политику, демографију и равноправност полова, и Марјана Мараш, председница Комисије за праћење остваривања родне равноправности општине Врбас.

На трибини су отворене разне теме; говорило се о заступљености жена у јавним пословима, изборним процесима и процесима одлучивања, затим о томе како се жене представљене у медијима, да ли трпе дискриминацију на радном месту, какак је положај жена старије животне доби и жена из маргинализованих група.

"Ово је друга трибина коју у последња три месеца заједно организују Покрајински завод за равноправност полова и општина Врбас. Мислим да је Врбас добар пример, без обзира што је патријархат и овде дубоко укорењен, како се спремити за разбијање стереотипа. Имам податке да је у општини Врбас у управљачким телима више жена него мушкараца, што је фантастично, мада нисам од оних који кажу да нас треба разбројавати. Једино тражимо да жене буду равноправне, већ је 106 година од како је установљен 8. март, али није циљ да се жене само тог дана осете женама. У Србији је 51,3 одсто жена, а у укупном броју запослених чак 16 одсто их је мање, што већ указује на алармантно стање и морамо нешто учинити. Жене су се научиле на подређену улогу и биће потребно да се још више бавимо васпитањем и образовањем и тако на време зауставимо поделе. Морамо уклонити све стереотипе", рекла је Миловић, директорка Покрајинског завода за равноправност полова.

Према њеним речима, Покрајинска влада је ове године издвојила значајнија средства за економско оснаживање жена. "Морамо едуковати жене како да се удружују, производе и наступају на тржишту. У Покрајинском заводу за равноправност полова већ је расписан конкурс за побољшање положаја жена припадница националних мањина у Војводини, јер смо примители да се оне стопе са већинским народом и нема права слике о томе како оне живе", рекла је Миловић и позвала припаднице лепшег пола да прате конкурсе и траже шансу за реализацију својих пословних идеја.

"Родна равноправност је концепт који значи да сва људска бића имају слободу да развијају личне способности и праве изборе без ограничења наметнитих строгим радним улогама. Различита понашања, жеље и потребе жена и мушкараца морају се у једнакој мери узимати у обзир, вредновати и подржавати", поручила је Миловић.     

КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

30. јун 2022. КУЛТУРА

Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј н...

Заказана изложба графика "Memento mori"

30. јун 2022. КУЛТУРА

Заказана изложба графика "Memento mori"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса заказала је за п...

Почиње Равно Село Филм Фестивал

29. јун 2022. КУЛТУРА

Почиње Равно Село Филм Фестивал

У четвртак, 30. јуна, почиње V Равно Село Филм Фестивал и...