Нови ултразвук у Дому здравља "Вељко Влаховић"

Дом здравља "Вељко Влаховић", Служба за здравствену заштиту деце, опремљена је од недавно новим ултразвучним апаратом који је установи донирало Српско–америчко медицинско удружење - SAMA - Serbian American Medical Association. Нови апарат последње генерације вредан је чак 25.000 евра и служиће за обавезне прегледе кукова новорођенчади, али, како се планира, и за неке нове врсте прегледа које би у будућности требало да понуди Служба за здравствену заштиту деце Дома здравља.

"Са жељом да дођемо до модерне опреме како би унапредили рад наше службе, претходне, 2014. године покренули смо пројекат 'С осмехом код педијатра'. До тада смо радили у веома отежаним условима, без адекватног намештаја и нових дијагностичких средстава, и морали смо сами покушати нешто да учинимо. Одзив је на почетку био стидљив, акција се поклопила са великим поплавама у Србији, али и поред свега, успели смо да обезбедимо неке вредне ствари од донатора", рекла је др Јелена Лалатовић, лекарка Службе за задравствену заштиту деце и координаторка пројеката. Након овог пројекта, који је премашио планирану суму, покренут је пројекат "Мој диспанзер - моја ординација", а његов резултат био је још бољи. Показало се да је веома значајно било успоставити контакт са хуманитарном организацијом SAMA - Serbian American Medical Association - Српско–америчко медицинско удружење, које је дало пуну подршку пројектима Службе за здравствену заштиту деце ДЗ "Вељко Влаховић". 


"Нама је свакога дана претило да са радом престане стари ултразвук, а то би значило да би деца на прегледе морала ићи у Нови Сад. Овој асоцијацији српско-америчких лекара и других стручњака изложили смо наш план и потребе и њихови представници су нас посетили веома брзо. Предочили смо им са каквим апаратом радимо веома важне прегледе, апаратом који је могао бити расходован и пре десет година, и они су се сложили да нам је потребна помоћ. Ушли смо у ужи круг за избор а затим и потврду да нам стиже ултразвучни апарат вредан 25.000 евра", рекла је Јулија Чуровић Шкорић, начелница Служба за здравствену заштиту деце.

Пошто се ради о савременом уређају који је опремљен сондом и за друге врсте прегледа, већ сада се планира пројекат, поново са Српско–америчким медицинским удружењем, у ком би стручњаци из САД едуковали лекаре Дома здравља за те нове врсте прегледа, попут прегледа абдомена, плућа или главе. То би, према речима др Лалатовић, било веома значајно, јер би деца престала да иду у Нови Сад на ту врсту прегледа.

Пуну подршку у реализацији пројеката др Лалатовић је имала у својим старијим колегама. "У ове пројекте млада колегиница уложила је веома велику енергију. Обратила се за помоћ на стотине и стотине адреса, на неким смо одбијени, са неких нам никада нису стигли никакви одговори, али смо на неким успевали да обезбедимо оно што нам је потребно. Успели смо да Служби кроз ове акције удахнемо нови живот", рекла је др Јулија Чуровић Шкорић. Она је подсетила да су кроз пројекте обезбеђене столице за рад лекара, нове клупе у чекаоницама, столови, намештај у лекарској соби, стетоскопи, отоскопи, инхалатори, пулсни оксиметри и апарат за мерење шећера прилагођени најмлађим пацијентима, затим телевизор који ће ускоро бити постављен испред ординација, слике на зидовима и много тога другог. "Наш радни простор је оплемењен, постао је топлији и у њему се сви лепше осећамо. Интересовање за помоћ су показивале фармацеутске куће, мањи и већи приватни предузетници, међу којима Carnex, Societe Generale банка, Самба кафа и многи други, и захваљујући њима успели смо да значајно побољшамо услове рада. Размишљамо унапред, имамо нове планове и желимо да наставимо у истом смеру", рекла је др Чуровић Шкорић.

Похвале за целу службу и све запослене изрекла је и др Јасмина Аси, директорка Дома здравља "Вељко Влаховић". Она је истакла да су педијатри и други запослени у овој служби одличан тим, спреман на активно учешће у стварању услова за рад, та могу послужити за пример свим другим деловима здравственог система.   

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"