Народна библиотека "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" налази се у центру града, у улици Маршала Тита. Oснована је 1951.године, а 1962. године прелази у објекат у коме се и данас налази. Зграда библиотеке је реновирана 2002. године а планира се оснивање научне читаонице и књиговезнице.
 
Библиотека има седам одељења од којих се два (за децу и одрасле) налазе у Врбасу и по једно у местима општине (Бачко Добро Поље, Змајево, Равно Село, Савино Село, Куцура). Народна библиотека „Данило Киш" садржи преко 118.700 књига. Позајмно одељење за одрасле располаже са преко 42.000 књига, а Позајмно одељење за децу располажу са преко 15.500 књига, остале су распоређене по огранцима.
 
У читаоничком простору Позајмног одељења за одрасле који располаже са стална 24 места и 40 места за књижевне програме, може се читати и дневна штампа.

Дечје одељење има малу читаоницу са 12 места. Овде се могу наћи сликовOdeljenje za odrasleнице, школска лектира, дела домаће и стране књижевности за овај узраст, као и приручна литература која се не износи из Библиотеке, а од листова и часописа за децу: „Политикин Забавник", „Путоказ"... У циљу развијања читалачких навика код деце и формирања естетског укуса, Дечје одељење организује сталне манифестације: „Пролећни литерарни и ликовни конкурс", „Јесењи ликовни и литерарни конкурс", месец уписивања ђака-првака, а уобичајене су и групне посете деце из школа и вртића.

У организацији библиотеке у Врбасу се годишње одржи преко 30 књижeвних вечери, а недавно је поново покренут часопис за књижевност, културу и уметност "Траг".  Издавачка делатност је усмерена на књижевне ствараоце из врбашке општине. У периоду од 1970. године до 1995. године  објављене су књиге поезије следећих аутора: Благоје Баковић, Пако Лабудовић, Мирослав Алексић, Милорад Мартиновић, Војислав Кнежевић, Војислав Вулановић, Радош Кокановић, Томислав Домовић, Милан Ненадић, Драгица Стојановић, Владимир Гарјански, Јулијан Тамаш, Никола Санта и други. Након десетогодишње паузе објављена је књига афоризама Веселина Миличевића "Са ума на друм".
 
У оквиру Фестивала поезије младих , библиотека додељује награду "Станко Симићевић” најбољем младом песнику са територије општине Врбас.
 
У циљу популаризације књига организују се и литерални конкурси за основце, а на Дан библиотеке, 22. фебруара, проглашава се и наjбољi читалац који се награђује вредном књигом.
 
КОНТАКТ
  • Број телефона : 021 705 638
  • Факс: 021 794 640
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • www.vrbasbiblioteka.org.rs

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"