Музејска завичајна збирка Културног центра

Музејска завичајна збирка Културног центра је основана 1969. године, а њено оснивање је подстакнуто ентузијазмом и упорношћу наставника историје Иштвана Ђенге који је са својим ученицима сакупљао и чувао експонате у   школским просторијама. Међутим,  одлука СО Врбас о њеном оснивању није испраћена  адекватном материјалном и просторном помоћи, првобитна одлука о додели зграде садашњег ДДОРа је укинута тако да је збирка често сељена, излагана зубу времена  те честим провалама и крађама. 1996. године најважнији експонати се привремено смештају у четири просторије бивше Управе прихода, а преостали у просторије некадашњег затвора коме прети рушење, да би од 2005. године Музејској збирци била додељена зграда бивше СО Врбас у Маршала Тита 88 где се данас и налази.  Међутим, и овим последњим пресељењем остао је проблем депо простора као  простора  за сталну поставку који је доста мали.  Добијањем већег простора, уз подршку Музеја Војводине, Збирка би испунила све услове да прерасте у Градски Музеј.

Музејска збирка КЦ  располаже са преко 3000 предмета из области етнологије, археологије, историје и уметности. Највећи део експоната, око 2000, чине предмети
уметности, археологије и заснатства. Такође, Збирка поседује и писане историјске изворе, фотографије, као и велики број књига на српском, мађарском и немачком језику. Обрада ових историјских докумената у току, а тек ће се приликом добијања депоа знати  тачан број осталих предмета који су записани и описани у музејским књигама.  Посебно треба истаћи да збирка захваљујући важним археолошким локалитетима на подручју општине, као што су Чарнок, Шуваков салаш и циглана Полет, поседује  вредне експонате са тих ископина.

У поседу збирке се налазе и делови и комплетне ношње, велики број занатских предмета међу којима је посебно интересантан дрвени усисивач, једини за који се тренутно зна да постоји.
 
Такође, збирка поседује и  делове и комплетне намештаје са почетка 20. века, апотеку  Милета Лесковца с краја 19. века која је комплетна и очувана,  једну етно собу из живота врбашких Немаца у граду Врбасу као и етно собе у Бази Центар које осликавају живот Срба у старом Врбасу.
 
Иначе, база Центар је споменик из НОРа , једина неоткривена база у којој се штампао двоброј Слободна Војводина. Њен предњи део је музеј Револуције, док ће задњи део ове куће старе преко 200 година бити  сређен као етно кућа. Ова кућа је значајна и због три различите пећи које се у њој налазе, наиме паорска пећ, пећ за печење и кување и украсна пећ, а породица  Миле Бајац је поклонила и оригинални намештај из тог периода.
 
Музејска збирка садржи и уметничку збирку слика из заоставштине Јожефа Пехана и Беле Пехана, легат Еугена Кочиша  као и слике познатих сликара некадашње "велике" Југославије.

Поред сакупљања експоната и бриге о њима, у делатност Музејске збирке спада припремање тематских изложби, перформанса, музејских вечери, организовање посета музејима,културно-историјским споменицима , а отворена је и школа глине и школа цртања. Музеј се стара и о фасадама и објектима значајним за град које је забележила и предложила за заштиту Заводу за заштиту споменика културе Војводине.  Тренутно се ради и на прикупљању прича старих врбашана и грађана општине о некадашњим начинима  храњења стоке, обраде земље, одржавања домаћинства, занатима, где се шта налазило у Врбасу како би се забележио и сачувао некадашњи начин живота.

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...