УВОДНА РЕЧ ПРЕДСЕДНИКА ОПШТИНЕ ВРБАС
на представљању Пројекта ревитализације Великог бачког канала


Поштоване даме и господо,

Uvodna rec predsednika opstine VrbasИмам изузетну част и задовољство да Вам овом приликом представим општину Врбас и њене еколошке проблеме. Општина Врбас се налази у централном делу Бачке и Аутономне Покрајине Војводине, простире се на површини од 38.000 хектара и броји близу 50.000 становника, насељених у граду Врбасу и припадајућих пет села. Општина Врбас се налази на европском „КОРИДОРУ 10“ – аутопут Е-75 је на удаљености 6 km , а кроз Врбас пролази међународна жељезница Београд – Будимпешта. Кроз насеље Врбас протиче Велики бачки канал, изграђен пре 200 година, који је окосница Хидросистема Дунав – Тиса – Дунав. Све ова географске карактеристике, уз марљиво мултиетничко становништво, које сачињавају представници 26 националности, допринели су да Врбас постане водећи центар прехрамбене индустрије наше земље. Фабрика шећера „Бачка“, месна индустрија „ Carnex“ и фабрика уља и биљних масти „Витал“ су лидери у својим браншама. Нажалост, убрзани развој привреде и прехрамбене индустрије није пратило адекватно улагање у заштити животне средине и пречишћавање отпадних вода, што је резултирало загађењем Великог бачког канала, чија деоница кроз насеље Врбас у дужини од 6 km представља најзагађенији водоток у Европи данас. У време транзиције локална самоуправа и поред свих жеља и уложеног труда, нема могићности да у складу са расположивим материјалним и законским средствима самостално реши нагомилане проблеме у животној средини. Први, велики корак ка одређивању наше позиције у односу на будућност, у којој екологија мора постати приоритет, учињен је захваљујући донацији Владе Краљевине Норвешке у вредности од 1,5 милиона EURA : Норвешки институт за истраживање вода ( NIVA) од 2003. године ради на Пројекту Ревитализација и заштита Великог бачког канала.
 
Након истажних радова и студија израђен је Генерални пројекат Централног постројења за пречишћавање отпадних вода (ЦППОВ) Врбаса и Куле, капацитета 125.000 еквивалентних становника, чија предрачунска вредност износи 13,5 милиона EURA . Данас, са са нескривеним задовољством, можемо саопштити да је довршена Пројектна и T ендерска документација Централног постројења за пречишћавање отпадних вода ( ЦППОВ ) Врбаса и Куле, што ће омогућити почетак Изградње ЦППОВ након затварања финансијске конструкције, надамо се, позитивним одговорима Донатора и адекватним учешћем наше државе. Паралелно са овим активностима рађено је на подизању капацитета у области заштите животне средине: путем донације Европске агенције за реконструкцију ( EAR ) израђен је Локални акциони план заштите животне средине општине Врбас, где је пречишћавање отпадних вода насеља и индустрије идентификовано као приоритетан задатак. Налазимо се пред усвајањем Националног програма заштите животне средине Републике Србије, где је у краткорочним потребама инвестирања у инфраструктуру у области вода и водних ресурса од 2005. – 2009. године предвиђена изградња постројења за примарно и секундарно пречишћавање комуналних отпадних вода у насељима преко 100.000 еквивалентних становника. Сматрамо да ће изградња Централног постројења за пречишћавање отпадних вода Врбаса и Куле као „ПИЛОТ ПРОЈЕКТА“, уз финансијско учешће донатора и републичке и покрајинске Владе, афирмисати ефикасан модел решавања најкрупнијих еколошких проблема у нашој земљи.
 
Корак у екологији , као следећи који би био начињен након завршетка пројекта „Ревитализација Великог бачког канала и припрема увођења савременог постројења за обраду отпадних вода за градове и индустрије у подручју Бачке“ је довршетак изградње Регионалног колектора отпадних вода Врбас-Кула. Необична важност овог пројекта лежи у његовом континуитету, односно вези са већ донираним пројектом израде пројектно-техничке документације Врбас-Кула, и као саставног дела изградње ЦППОВ Врбас-Кула и , на крају, чишћења и ревитализације Великог Бачког Канала , као коначног циља поменутих активности.
 
Projekat revitalizacije Velikog backog kanalaСкок у економији , представља враћање некада напредног региона на стазе успеха. Овај пројекат би искључио даља загађења, односно осим комуналних отпадних вода прикључио би и неке од индустрија које би након обавезног предтретмана својих отпадних вода, путем Регионалног колектора слале своје воде на будуће постројење ЦППОВ. Даљим развојем овог пројекта, односно омогућавањем његовог континуитета, комплетна пољопривреда са индустријом од чијег рада зависи већина овдашњег становништва могла би поново да понуди своје производе на Европска и друга тржишта из чисте и незагађене животне средине. Нека набрајање неких од пројеката који се сада спроводе на територији наше општине послуже као илустрација решености Локалне самоуправе да уз подршку Покрајинске и Републичке Владе, као и значајно учешће Донатора, Фондова и Банака да решавањем нагомиланих еколошких проблема одреди правац којим ћемо се кретати, а то су Европске интеграције а у областима економије и екологије:
  • Захваљујући донацији Владе Републике Чешке ДЕКОНТА ради на пројекту Рекултивацује Великог бачког канала у дужини од 6 km кроз Врбас. Након истражних радова на анализи квалитета воде и седимента, израђен је пројекат, а тренутно се на терену изводи пилот-тест за измуљење.
  • ДЕКОНТА финансира реконструкцију ПУТОКС постројења за прераду отпадних вода болнице у Врбасу, а такође учествује геоморфолошким истражним радовима за израду пројекта Санације депоније у Врбасу чији је суфинансијер Министарство науке и заштите животне средине Републике Србије.
  • Светска банка, уз подршку Фонда за глобалну заштиту животне средине ( GEF ) је одобрила 9 милиона долара за реализацију Пројекта смањења загађења слива Дунава и Црног мора, а чија је укупна вредност 22 милиона EURA . Општина Врбас је у овом пројекту одабрана као једна од четири општине за имплементацију овог пројекта где ће се решавати правилно збрињавање отпада са фарми и кланичне индустрије .
  • Довршава се изградња III фазе Магистралног колектора отпадних вода заједничким финансирањем локалне самоуправе и Донације Владе Краљевине Норвешке .
  • Локална самоуправа је од сопственог новца успела да у овој години финансира изградњу три бунара за пијаћу воду у насељима Бачко Добро Поље, Савино Село и Косанчић, како би се обезбедиле довољне количине воде за пиће.
Изузетна ми је част да у име грађана општине Врбас и у своје лично име захвалим Влади Краљевине Норвешке на донацији, а Норвешком иституту за воде ( NIVA ) и господину FIN U MEDBOU за сав труд који су уложили да општина Врбас крене путем Одрживог Развоја реализацијом пројекта Ревитализација Великог бачког канала.
 
 
Жељко Лаиновић,
Председник општине Врбас

Врбас, 23. 06.2006

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"