- СИЕПА је расписала осми круг конкурса за доделу преосталих 26 милиона динара бесповратне финансијске помоћи малим и средњим предузећима за извозни маркетинг. Износ средстава који може бити одобрен по активности износи максимално 200.000 динара. Рок за подношење пријаве је 25. септембар. -
Агенција за страна улагања и промоцију извоза Србије (СИЕПА) расписала је по осми пут конкурс за доделу преосталих 26 милиона динара бесповратних средстава за домаћа извозна предузећа. Укупно је за ову годину из буџета издвојено 48 милиона динара за тај програм. Средства ће се додељивати путем јавног конкурса, а износ који може бити одобрен појединачном предузећу по активности износи максималних 200.000 динара, осим за сертификацију производа и система управљања квалитетом и самостално учешће на сајмовима у иностранству. Максималан укупан износ средстава по предузећу може износити 1.000.000 динара, с тим да ће се трошкови за одабране активности рефундирати у висини од 50 одсто, без ПДВ-а. Јавни позив предузећима да конкуришу за Програм интернационализације предузећа (ПИП) трајаће до 25. септембра ове године.
Активности и трошкови за које могу бити одобрена средства подразумевају учешће на привредним сајмовима у иностранству, израду дизајна новог паковања, тестирање, сертификација и ресертификација производа и система управљања квалитетом, као и израду промотивних материјала, рекламирање у страним часописима. Ова бесповратна финансијска помоћ је пре свега намењена успешним малим и средњим предузећима која се баве производњом робе или пружањем услуга намењених извозу и тренутно немају већинску заступљеност на тржиштима у иностранству али поседују потенцијал и добре пословне пројекте да то остваре.
У претходних седам кругова Програма бесповратне финансијске помоћи исплаћено је укупно 252 милиона динара. Од почетка програма, средином 2006. године, средства су добила 543 предузећа од укупно 924 пријављених. Највише фирми добило је средства за учешће на међународним сајмовима и израду промотивних материјала. Помоћ је усмерена искључиво на маркетиншке активности, којима већина српских фирмами не поклања довољно пажње. Те активности су од великог значаја за све компаније, јер без доброг маркетиншког плана и пратећих активности нема ни запаженог успеха на страним тржиштима.

КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

18. авг 2022. КУЛТУРА

"Удај се мушки" у дворишту МЗ Змајево

У дворишту Месне заједнице Змајево у среду је одиграна пр...

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

17. авг 2022. КУЛТУРА

Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

Књижевник Мирослав Алексић добитник је овогодишње "Драинч...

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

12. авг 2022. КУЛТУРА

Од понедељка у Галерији КЦ изложба цртежа Горана Кнежевића

Ликовна галерија Културног центра Врбас организује у поне...

Одржана 42. "Куцурска жетва"

16. јул 2022. КУЛТУРА

Одржана 42. "Куцурска жетва"

У Куцури је одржана традиционална манифестација „Куцурска...

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

04. јул 2022. КУЛТУРА

Затворен V Равно Село Филм Фестивал

Уручењем награда за најбоља остварења и уметнике у недељу...