Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду изложбу "Приче из комшилука" у Дому цивилних заједница у Печују, у Мађарској. Ради се о изложби фотографија израђених пре једног века у фото атељеу породице Јожефа Пехана, познатог сликара. Овај пројекат и гостовање Градског музеја у Мађарској подржао је Покрајински секретаријат за културу, у склопу успостављања односа и сарадње са Печујско-барањским српским удружењем и Самоуправом Срба у Печују, организацијама које делују у овом граду. Изложба у наредном периоду, уколико најављени договори буду успешни, биће постављена у још неким градовима Мађарске.

Изложбу у Печују отворио је Иван Тодоров, амбасадор Србије у Мађарској, а отварању су присуствовали аташе Александар Фаркаш, Сања Жигић, председница Скупштине општине Врбас, и Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас. Домаћин гостима из Србије био је Предраг Мандић, председник црквене општине у Печују.

"Породица Пехан и њен уметнички рад представљају непролазно наслеђе општине Врбас. Фотографије које су представљене у Печују имају непроцењиву важност за нас, оне су документарни артефакт прошлости наше локалне заједнице и живота у њој. Кроз објектив видимо причу о положају жена у Врбасу са краја 19 века па до Другог светског рата, видимо домове три врбаске породице и оно што нашу заједницу краси и данас - очигледно је са фотографија да те породице живе у добросуседским односима. Врбас је спој многих различитости и богатог културног наслеђа. У њему постоји више од 20 различитих погледа на свет, али не постоји 20 интереса, већ само један. Заједнички интерес свих грађана општине Врбас, а тај интернет јесте развијена локална самоуправа која представља културни, финансијски, привредни и спортски центар по мери нас који у општини Врбас живимо", рекла је Алексић поводом отварања изложбе.

О самој изложби за vrbas.net говорила је Весна Гргуровић, археолог и руководилац Градског музеја Врбаса, која је са колегом Павлом Орбовићем, историчарем, осмислила и поставила изложбени материјал.

"Наша жеља је да кроз сарадња са ова два удружења промовишемо културно наслеђе Врбаса и ван граница Србије, а крећемо из једног великог културног центра, Печуја који је познат као град са највише музеја у Мађарској. На 14 паноа и осам легенди које текстуално прате фотографије, представљамо доминантно сликарску породицу Пехан из угла фотографије. У фокусу се посебно нашла Тереза Пехан, Јожефова жена за коју се истражујући документе у Архиву Војводине, Архиву Новог Сада и у Матици Српској, показало да је водила фото атеље управо да би њен супруг као сликар могао да путује Европом. Тереза се бавила фотографијом и њени радови имају снажан уметнички карактер, а не само занатски. Представили смо само део фотографија које се налазе у албумима три врбаске породице, Хегел - Хилкене, затим Ковалски - Шари и Хајб - Зајдл. У овим породицама мешају се Чеси, Словаци, Мађари, Немци, те изложба са собом носи снажан мултикултурални карактер Врбаса", рекла је поводом отварања изложбе Весна Гргуровић из Градског музеја Врбаса. Према њеним речима, сарадња која се успоставља у будућности би требало да резултира и узвратним гостовањем неког културног програма из Печуја у Врбасу.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"