Мирославу Алексићу "Драинчева награда"

Књижевник Мирослав Алексић добитник је овогодишње "Драинчеве награде", пренеле су Јужне вести.

Од 41 књиге поезије, колико је стигло на конкурс за "Драинчеву награду" прокупачке Народне библиотеке, стручни жири којим је председавао књижевни критичар Горан Максимовић одлучио је да престижно признање припадне Мирославу Алексићу за збирку песама Кафкино матурско одело у издању "Православне речи" из Новог Сада.

Одлука трочланог жирија донета је једногласно, након што су у ужем избору одабране три књиге. У ужи избор су издвојене књиге О садашњости и седативима Петра Матовића, Мали изгледи Драгана Марковића и књига Алексића за коју смо једногласно одлучили да добије награду. Лирски говор Алексића представља снажни дијалог са прошлошћу и садашњошћу, са људским врлинама и манама, књижевним узлетима и заносима. У таквим условима, поезија у његовој књизи се јавља као тихо уточиште и одбрана од несклада - рекао је Максимовић.

Додаје да се у награђеној књизи помињу домаћи и страни писци и мислиоци, од Алексија Везилића и монаха Јосифа Троповића, до Рада Драинца, Стевана Раичковића, Пикаса и Франца Кафке. У књизи се укрштају далека поднебља и разнолики простори, од Боке Которске и Савине, до Херцеговине и Кубе. У том дијалогу песник понире у најдубље слојеве своје душе где проналази разлоге и смисао људског постојања и уметничког стварања - додаје Максимовић.

Овом књигом, која је штампана 2021. године, песник је обележио јубилеј - 35 година од изласка своје прве књиге.

Песник Мирослав Алексић је рођен 1960. године у Врбасу, а завршио је општу књижевност и теорију књижевности на Филозофском факултету у Београду. До сада је објавио више књига песама, међу којима су Зигурат (1986), Попик или чуг (1990), Нема вода (1994), Оскудно време (2016), Непоновљиви код (2018) и Арапски капричо (2020). У Москви је 2017. изашао избор Алексићеве поезије Лавиринт, двојезично на руском и српском језику у избору и преводу Андреја Базилевског.

Поезију прозу и књижевну критику објављивао је у листовима и часописима Летопис Матице српске, Књижевна реч, Златна греда, Српски књижевни гласник, Овђе, Траг, Глас омладине, Кровови, Улазница, Стварање, Писац, Бдење, Монс Ауреус, Српски преглед. Алексићеве песме заступљене су у двадесетак антологија и избора поезије, а добитник је и награда "Печат вароши сремскокарловачке" и "Ленкин прстен". Учесник је најзначајнијих књижевних фестивала у Србији, Републици Српској и Црној Гори, а као песник гостовао је и у Русији, Мађарској, Хрватској и Румунији, поезија му је превођена на руски, словачки, македонски и русински језик.

Награда "Раде Драинац" ће бити додељена у оквиру обележавања другог дела 53. Драинчевих књижевних сусрета који ће се одржати од 29. до 31. августа.

извор: Јужне вести

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"