Свечано отворен V Равно Село Филм Фестивал

Концертом филмске музике те пројекцијом филма “Не играј на Енглезе” Слободана Пешића, у четвртак је свечано отворен јубиларни V Равно Село Филм Фестивал.

Игор Мировић, председник Покрајинске владе, званично отварајући смотру првог и другог ауторског филма, чему је посвећено окупљане филмских радника у Равном Селу, подсетио је публику да се у овом месту тренутно гради нови Дом културе, а упоредо слични пројекти спроводе у Србобрану и Ловћенцу, док ће наредне године то бити и у Врбасу. "То значи да је иницијална идеја Лазара Ристовског због које је и основан фестивал, успела да се прошири широм Војводине", рекао је Мировић. Публици се обратио и Лазар Ристовски, рођени Равноселац, који је изразио задовољство што ће следеће године Дом културе који је пре пет година изгорео, бити под кровом.

Председник општине Врбас Предраг Ројевић истакао је Равно Село већ пету годину има привилегију да заједно са значајним именима из света уметности учествује у стварању нове будућности српског филма.

"Већ пет година захваљујући Равно Село Филм Фестивалу и Лазару Ристовском, општина Врбас и Равно Село су врло утицајан и цењен центар филмске уметности. С обзиром да је Фестивал још увек млад, да слави тек пету годишњицу, сложићемо се да најбољи дани Фестивала тек предстоје.

Из постојане добронамерности становника Равног Села и жеље чувеног уметника Лазара Ристовског да унапреди културни и туристички развој свог родног места, изникао је престижни филмски фестивал. Општина Врбас од самог оснивања снажно стоји уз Филм Фестивал, уз Равно Село и Равноселце. Уз подршку Покрајинске владе и разумевање председника Игора Мировића, инвестирају се значајна средства у развој самог села, у изградњу Дома културе. Пре тачно годину дана на месту где се граду нови Дом културе, било је згариште, и тада смо положили камен темељац за нову зграду са савременом позорницом. Данас сви можемо да видимо да радови теку планираном динамиком  и да је борба коју смо заједно водили дала резултат. То је објекат који ће у најскоријем времену, у складу са дефинисаним роковима, бити нова тачка окупљања свих житеља Равног Села, нови епицентар културе у општини Врбас и Војводини.

Уверени смо да ће Дом културе и спортски терет који се гради, заједно представљати комплекс за обједињавање потреба свих Равноселаца, у погледу културног, уметничког и спортског развоја. Уверен сам да ћемо се следеће године видети у потпуно завршеном и опремљеном Дому културе. Равно Село Филм Фестивал, који је већ сада престижна уметничка смотра, који има изузетну мисију јер, између осталог, представља капију успеха за неафирмисане ауторе, у новом амбијенту биће још успешнији и значајнији", поручио је овом приликом Предраг Ројевић, председник општине Врбас.

За саме Равноселце Филм Фестивал је много више од културне манифестације, истакао је у име свих мештана Вук Јефтовић, секретар Месне заједнице. "Фестивал је точак који данас покреће и покретаће у будућности сва културна дешавања нашег места. Надамо се да ће из љубави ка уметности и Филм Фестивалу наш нови Дом културе који је у изградњи, у којем ћемо одржавати неке наредне фестивале, изнедрити нове таленте попут нашег Лазара Ристовског без кога ништа од овога не би било могуће. У име свих Равноселаца хвала Покрајинској влади и општини Врбас за подршку у изградњи Дома културе. Ово је наш први заједнички корак ка нечем бољем", рекао је Јефтовић. 

У концерту филмске музике учествовали су Душан Свилар, Душица Новаковић, Мирјана Недељковић, Сања Керкез, Вања Милачић, Теодора Томашев, Лука Мараш, уз специјалну гошћу Бети Ђорђевић и у пратњи Зрењанинске филхармоније, под диригентским вођством Микице Јевтића.

Прилог РТВ

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"