Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба слика Палета младих, још један традиционални програм у оквиру Фестивала поезије младих. Нешто млађа од Фестивала, који се ове године одржава по 54. пут, Палета младих представила је вечерас своју 48. поставку. 

"Палета младих у Врбасу је створила један простор деловања младих уметника где уз одређена правила функционисања може да се прикаже креативност. И то истрајавање је као стуб у вртлогу савременог друштва које се убрзано мења, где се прогресивно развијају технологија и наука и где нас константно захватају различите кризе, здравствене, војно-политичке, енергетске, економске, еколошке које ремете ток развоја света. Овај свет је све теже разумети и схватити и неопходна је помоћ и пре свега корекција, а уметност је један од начина који може пружити естетске и етичке напомене. Млади уметници позвани да излажу на Палети младих - Ања Арамбашић, Лука Дрљан, Светлана Клопан, Сара Масникоса, Марко Обрадовић, Невена Остојић, Милана Симић, Река Терпели и Павле Ћурчић, су искрено заинтересовани за човека и његово понашање, као и последице човековог бивствовања. На њихов рад утичу бројне чињенице и најразличитији садржаји из њиховог окружења, а сами радови се постављају пред нас као посредници у тумачењу генезе и развоја промена у савременом друштву. Уметници истражују своје биће, просторе и околности које их окружују у жељи да освесте појединца и покрену га на размишљање. Зато изложба деветоро уметница и уметника на 48. Палети младих представља актуелне појаве у сликарству младих уметника које су хетерогене у ставу и концепту, али довољно снажне и смислене да потврде битност сликарства у тренутку у ком живимо, као и релевантност манифестације која их је окупила", рекла је, између осталог, Славица Жарковић, историчарка уметности и овогодишња селекторка Палете младих. Заједно са њом, о стваралаштву уметника чији су радови изложени говорила је и Милијана Радовановић, уредница Палете младих и академска сликарка.  

Откупна награда ове године припала је Сари Масникоси, сликарки из Параћина, за рад "Штап и препрека" у комбинованој техници. Као награда Сари је припала и могућност да самостално излаже у Ликовној галерији КЦ Врбаса.

КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

20. јун 2022. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2022

Змајевчани и њихови гости имаће и ове године прилику да у...

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

04. јун 2022. КУЛТУРА

Познати победници 33. Невеновог фестивала деце песника

У Савином Селу одржан је 33. Невенов фестивал деце песник...

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

28. мај 2022. КУЛТУРА

Познати финалисти Невеновог фестивала деце песника

Жири XXXIII Невеновог фестивала деце песника, који ради у...

Отворена 48. Палета младих

28. мај 2022. КУЛТУРА

Отворена 48. Палета младих

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је и...

Песничко вече Фестивала поезије младих

27. мај 2022. КУЛТУРА

Песничко вече Фестивала поезије младих

У наставку Фестивала поезије младих у четвртак је, у двор...