"Јожеф Пехан - век после" - други део

Други део изложбе слика "Јожеф Пехан - век после", посвећен обележавању стогодишњице смрти великог сликара који је на прекретници XIX i XX века стварао у Врбасу, отворен је данас у Градском Музеју Културног центра. Познатим сликама из колекције Градског музеја овога пута придодати су Пеханови цртежи израђени тушем и оловком, иначе део приватне колекције Јована Мандића из Новог Сада. Ово је први пут да су Врбашани имали прилику да виде део ових цртежа.

Изложбу су заједно отворили Бојан Периз, директор Културног центра Врбаса, и Ивана Арађан, историчарка уметности која је и ауторка ове дводелне изложбе. 

"Настављамо са годином која је посвећена Јожефу Пехану и поставка коју смо данас отворили, интегративни је део поставке која се и даље налази у Ликовној галерији Културног центра. У том делу налазе се Пеханове слике из приватне колекције Мандић и из фундуса Градског музејау Суботици, док се у простору Градског музеја Врбаса од данас излажу слике из њиховог фундуса и цртежи из колекције Мандић, што је новост за посетиоце. Сваком овом изложбом ми за један корак продубљујемо знања и причамо причу о уметности Јожефа Пехана", рекла је Арађан.

Поздрављајући окупљене Бојан Периз, директор Културног центра Врбаса, истакао је да је целокупан програм "Јожеф Пехан - век после", поставио висок стандард на који начин Врбас жели и мора да чува успомену на великог уметника, на чему је посебно захвалио Јовану Мандићу и Ивани Арађан, оцењујући њихову ангажованост и посвећеност пројекту изузетном, због чега су у установи прихваћени као да су запослени у њој. 

Весна Гргуровић, руководилац Градског музеја Врбаса, истакла је да овом изложбом почињу и програми поводом обележавања манифестације "Музеји за 10". "Уз изложбу 'Јожеф Пехан - век после', у среду у 11.00 часова, имаћемо прилику да са Мајдом Сикошек прошетамо Врбасом и обиђемо сва важна места која се везују за име Јожефа Пехана, док ћемо у 19.00 часова моћи да будемо део стручног вођења крозоба дела изложбе "Јожеф Пехан - век после", и то од стране ауторке Иване Арађан. Последњег дана манифестације 'Музеји за 10', 20. маја, имаћемо прилику да видимо позоришну представу коју припремају ученици Средње стручне школе '4. јули'.      

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"