Отворена изложба слика Јожефа Пехана

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса данас је отворена главна изложба слика у оквиру програма "Јожеф Пехан - век после". Овај програм осмишљеног је поводом обележавања 100 година од смрти Јожефа Пехана, једног од најзначајнијих војвођанских уметника чије је свеобухватно дело обележило ликовни живот с краја XIX и почетка XX века. Међу изложеним сликама доминирају радови из Колекције Мандић, који су до сада веома ретко представљани јавности, као и неколико слика из фондова Градског музеја Суботице и Градског музеја Врбаса. Избор слика сачинила је Ивана Арађан, историчарка уметности, која већ дужи низ година системски изучава опус Јожефа Пехана.

"Уз разне, већ одржане, и будуће програме којим се обележава сто година од смрти Јожефа Пехана, данас смо отворили централну изложбу слика овог уметника, на којој се могу видети дела које нису у фонду Градског музеја Врбаса већ припадају Колекцији Мандић, и у мањем броју фонду Градског музеја Суботице. У питању је одабир изузетних Пеханових дела која готово деценијама нису била излагана у Војводину. Зато позивамо грађане Врбаса и струковну јавност да искористе прилику и до 26. маја виде ову изложбу. Изложене су и три слике из Суботице, од којих једна, 'Сеновито двориште', доноси амбијент из Врбаса; ради се о дворишту Клајнове крчме и на слици су насликани дечаци Рихард Клајн и Бела Пехан, Јожефов син. За дела Јожефа Пехана и велики јубилеј који обележавамо, влада и велико интересовање, међу струком пре свега, и ова година ће вратити у фокус његово стваралаштво. Циљ нам је да прикупимо многа дела, спасимо их од пропадања и изнесемо на светло, а задатак историчара уметности и истраживача је нова интерпретација сву ту грађу до које дођемо. Очекује нам и једна нова публикација која неће бити обични изложбени каталог, већ публикација која ће пратити програме из читаве ове године посвећене Јожефу Пехану. Тек ћемо причати о овом великом сликару", рекла је Ивана Арађан.

Тијана Алексић, заменица председника општине, истакла је овом приликом да Јожеф Пехан и његова дела, и један век касније, имају важно место и дубок траг у историји културе Врбаса. "За нас у локалној самоуправи је улагање у културу један од приоритета и зато смо у овогодишњем буџету издвојили 90 милиона динара за развој културе, а значајна додатна средства улажу се у инфраструктуру важну за културни живот, као што је то Дом културе у Равном Селу. Циљ су бољи услови за културни живот и стварање у овој области, као и боља презентација културног наслеђа", рекла је Алексић. 

Амбијент Пеханових слика у Ликовној галерији Културног центра Врбаса употпунио је музички наступ Хане и Нере Скелеџије. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"