"Јожеф Пехан - век после"

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у четвртак, 28. априла, отварање централне изложбе слика у оквиру годишњег програма обележавања стогодишњице од смрти уметника Јожефа Пехана - "Јожеф Пехан - век после", који је осмислио Градски музеј КЦВ.

На изложби ће бити представљена одабрана дела овог значајног уметника из Колекције Мандић из Новог Сада попут Двориште (1910), Башчаршија (1913), Купачице (1912) и друга, као и одабир дела из фонда Градског музеја Суботица – Кочије на друму (1903), Дворац у Зобнатици (око 1914). Ауторка изложбе је Ивана Арађан, кустос-историчар уметности, док су сарадници Весна Гргуровић, Силвиа Јелачић, Боро Војиновић и Павле Орбовић из Градског музеја Врбаса и Ликовне галерије КЦ, Јован Мандић – колекционар, Ђезе Бордаш - књижевник, и др Олга Ковачев Нинков, музејски саветник Градског музеја Суботица.

Изложба ће посетиоцима бити доступна до 26. маја 2022. године. Током њеног трајања, у оквиру манифестације "Музеји за 10" и "Европска ноћ музеја" (14–20. мај) биће приређени и пратећи догађаји у виду стручних вођења, предавања, као и још једна изложбена поставка у Градском музеју Врбаса, 11. маја 2022. године.

О Колекцији Мандић:

На изложби "Јожеф Пехан - век после" представљен је избор најзначајнијих дела из Колекције Мандић. Јован Мандић је колекционар уметничких дела претежно војвођанских аутора који су стварали, попут Јожефа Пехана, на прекретници векова и првој половини 20. века. Највећи део колекције, као и фокус интересовања усмерени су управо на уметничку заоставштину Јожефа Пехана. Захваљујући томе, јавност је у прилици да се путем повремених изложби упозна са неким делима која нису деценијама излагана на подручју Војводине. Колекција Мандић садржи око 20 дела у техници уља на платну, преко стотину Пеханових цртежа и скица, графике, пастеле, један акварел и два барељефа. Фотографска заоставштина поменутог уметника већински се налази у оквиру ове колекције. У најистакнутија Пеханова сликарска дела у власништву Колекције спадају Двориште (1910), Стари каваљер (1911, сл. 12), Жена са гускама у пољу (1903–1904), које представља ретко сачувано дело из Пехановог периода потписивања под псеудонимом Рима, Башчаршија (1913) и друга. На изложби "Јожеф Пехан - век после", премијерно ће публици бити представљене и аквизиције Колекције: У кафани (око 1915), Пијаца у Сарајеву (1913), Снежна олуја и друге. Колекција Мандић представља својеврсни драгуљ војвођанског сликарства из периода прекретнице векова и прве половине 20. века, јер се она не увећава стихијски, са циљем остваривања материјалне добити, већ искључиво у корист уметности и одређеног "спашавања" Пеханових дела и њиховог баштињења на оном тлу на коме су настала. Захваљујући амбицијама и великој посвећености Јована Мандића према уметничкој заоставштини Јожефа Пехана, у прилици смо да спознамо изузетно широк дијапазон квалитета његове ликовне уметности. Изложба "Јожеф Пехан - век после" изузетна је прилика за житеље Врбаса, посетиоце овог града и стручну јавност, да виде дела Јожефа Пехана из Колекције Мандић и обогате своја досадашња знања о овом уметнику.

Отварање изложбе заказано је за тачно 12.00 часова.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"