Изложба "Тако су говорили наши преци" у Ликовној галерији КЦ

У Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је изложба "Тако су говорили наши преци", коју прати и промоција истоимене публикације, сачињене, као и изложба, од фрагмената, цитата, факсимила и фотографија, те речи и порука неких од најзначајнијих личности српске историје. Изложбу коју је до сада видело више градова Црне Горе, Србије, Републике Српске, чак и Румуније, осмислио је Српски национални савјет Црне Горе.

"Ову изложбу организовали смо претходне године надајући се да ће у Црној Гори спровести попис становништва. Међутим, то се није десило из неких разлога који још увек нису довољни познати, али ми смо изложбу афирмисали у више градова и наишли на велику заинтересованост за њен садржај. Изложбом показујемо хронолошки низ од Светог Јована Владимира до Митрополита Амфилохија, готово миленијумски период који сведочи о постојаности српског народа на простору Црне Горе. Ово ништа није измишљено, ово је наша одбрана истине и идентитета српског народа од промовисаних фалсификата", рекао је приликом отварања изложбе др Момчило Вуксановић, председник Српског националног савјета Црне Горе.

Изложба у Врбасу део је обележавања годишњице колонизације из Црне Горе, када су бројне породице стигле у Војводину. "Мислим да је за Врбас битно да се види ова изложба, посебно због одређених недоречености. Ми јесмо један народ и те вештачке постављене границе између једног народа треба да се превазилазе, у јединственој култури, традицији и заштити идентитета српског народа", рекао је др Вуксановић.

Иначе, Српски национални савјет Црне Горе је организација формирана пре 12 година и залаже се за очување идентитета српског народа. "У оквиру наших активности формирали смо српске медије, портал, новине, радио и телевизију, као Књижевну задругу Српског народног вијећа. До сада објавили више од 400 наслова и штампали око 200.000 књига, искључиво на српском језику и ћириличном писму. Бавимо се документарном проблематиком постојања спрског народа на простору Црне Горе. Такође, редовно обележавамо српске националне празнике, а празник наше организације је Дан уједињења Србије и Црне Горе. Ми се не одричемо тог датума и доживљавамо га као најзначајнији датум за српски народ у Црној Гори у ком је исказана изузетна жеља огромне већине народа за уједињењем", рекао је др Вуксановић.

Отварању изложбе присуствовало је руководство општине Врбас, Предраг Ројевић, председник општине, и Сања Жигић, председница Скупштине општине, затим челни људи Културног центра Врбаса, угледни културни радници и грађани.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...