У Врбасу први пут изложене слике младе уметнице Андрее Алексић

Дуго очекивана са нестрпљењем, на ликовну сцену родног града Врбаса званично и снажно у уторак је искорачила Андреа Алексић, академска сликарка најмлађе генерације. "Широко образована уметница са интересовањем за историју, филозофију и религију у ширем смислу, и остварења историје уметности у ужем смислу", како ју је представила галеристкиња др Силвиа Јелачић, Андреа се својим суграђанима представља изложбом "Метаноја", коју чини двадесетак дела насталих у последње две године, тек након што је прихватила изазов и положила испит самосталног излагања у Београду, где је млада уметница до сада излагала два пута.

"Метаноја према свом грчком извору значи 'иза ума', односно покајање. Изложба је конципирана да прикаже борбу добра и зла до коначне катарзе кроз спасење. Али из угла ликовне уметности Андреа нас, као у времеплову, води кроз остварења људске цивилизације. Од старог и средњег века, преко ренесансе до данашњих дана, показује нам ко су њени учитељи у ликовном занату. Да ли су то Скопас, Лисип, Праксител, или непознати аутори романичке скулптуре, Леонардо или Рембрант? Њене слике су директно надахнуте делима великана. Везане за скулптуру старих мајстора и рељефе са фасада романичких катедрала, где се ликовним говором преноси одређени верски садржај. То јесу изоловани фрагменти са фризова - ту су Последњи суд, Горгона, Крилати анђео, Победница Ника, Лаоконова група и други. У тој врсти уметности све има своју одређену улогу и тачно одређено место појављивања. Издвајајући такве форме бојеним површинама и сведеном палетом, Андреа нас тера да се фокусирамо на симболични садржај слике и њено деловање, а мање на виртуозност потеза. Као подвучени редови у некој књизи, прстом указује на њој значајне моменте, доводећи посматрача обасјаног светлошћу свеће, упереног погледа у будућност, у сусрет историје, филозофије и религије. Упитаност која остаје у погледима оних који тумарају ван граница слике не охрабрује, више нас чини тескобним и уплашеним пред оним што се у очима насликаних ликова приказује као одраз. Честитам Андреи на првој самосталној изложби код куће и надам се да се ускоро видимо са новим делима која ће можда понудити и разрешење", рекла је приликом отварања веома посећене изложбе др Силвиа Јелачић.

Изложба је постављена у Ликовној галерији Културног центра Врбаса. 

"Ово је моја прва изложба након завршеног Факултета примењених уметности у Београду и осећам узбуђење и велико задовољство јер по први пут излажем у свом родном граду. Представљам се циклусом слика на којима сам радила последње две године и оне уједно представљају део мог мастер рада. Ова целина ће донекле бити закључена и употпуњена крајем ове године, тако да процес рада и даље траје. Моје слике настају под многим утицајима, музике, филма, сликарства, цртежа и других уметности, а овај циклус представља и неки вид трансформација, сазревања и личног развоја, где ме инспиришу текстура и скулптура које третирам на сликарски начин. Као константа у мом раду приметно је наслеђе културе Италије, посебно ренесансне, које бих волела и даље да задржим", рекла је Андреа Алексић.

             

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"