Рајко Р. Каришић промовисао књигу портрета Врбашана

Рајко Р. Каришић, уметнички фотограф, представио је синоћ у Гимназији "Жарко Зрењанин" књигу - монографију "Оловком уместо објективом", серију од 268 портрета Врбашана и Врбашанки. Ово је друга од четири планиране књиге са истом темом, насловљена "Моји суграђани". 

"За овакву врсту едиције често ме питају како сам бирао људе и мој одговор је - никако. Нисам бирао, већ су се сви ти људи једноставно појављивали преда мном и у том тренутку се све то дешавало. Наравно, то су људи које дуго и добро познајем и цртајући њихове портрете, ја сам опет у својим мислима разговарао са њима, евоцирао и радосне и тужне тренутке који ме везују за њих и то је истовремено била прилика да прођем један део свог живота и надам се да се то рефлектовало и на папир", рекао је Каришић, који је већ објавио књигу портрета својих колега фотографа, а након Врбашана на ред долазе савременици и уметници које ће Каришић објавити у још две књиге.  

"Никада се није правило толико фотографија као данас јер сада свако у сваком тренутку, у руци има некакав фотоапарат, али већина материјала који настаје остаје негде на неким имагинарним хард-дисковима и како тренутно ствари стоје, сав тај материјал се може видети само ако вам аутори то на неки начин омогуће или дозволе. Е ја сам кренуо другим путем. То што имам на мојим хард-дисковима сам кренуо да преточим у књиге да би било доступно свима који још увек књигу сматрају светињом, а надам се да нас таквих још увек има доста", појаснио је мотиве за ову врсту активности Каришић.

О Каришићевом подухвату и његовој богатој каријери, на промоцији су говорили Татјана Кажић, директорка Гимназије "Жарко Зрењанин", проф. др Радован Пејановић, књижевник Бранислав Зубовић, академска сликарка др Силвија Јелачић, Милорад Куљић и други. Промоцију монографије пратила је и слајд пројекција свих објављених портрета. 

foto: Rajko R. Karišić Facebook

КУЛТУРА

"Чувари баштине Врбаса"

26. окт 2021. КУЛТУРА

"Чувари баштине Врбаса"

Градски музеј Врбаса, уз подршку Министарства културе и и...

"Lingua Pannonica" у Градском музеју

25. окт 2021. КУЛТУРА

"Lingua Pannonica" у Градском музеју

Непрофитна организација "Центар културног развоја" органи...

Јован Арамбашић победник Јесењег ликовног салона

21. окт 2021. КУЛТУРА

Јован Арамбашић победник Јесењег ликовног салона

Удружење ликовних уметника Врбаса, поводом обележавања Да...

Резултати конкурса "Дете је дете да га волите и разумете"

21. окт 2021. КУЛТУРА

Резултати конкурса "Дете је дете да га волите и разумете"

Јавна библиотека "Данило Киш" саопштила је резултате лите...

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

11. окт 2021. КУЛТУРА

Расписан конкурс за нову излагачку сезону

Ликовна галерија Културног центра Врбаса расписала је кон...