Владу Њарадују Национална награда Русина "Pro Arte Ruthenorum"

Владо Њаради, ликовни уметник из Врбаса, први је лауреат највеће Националне награде за Русинску уметност Ивана Манајла "Pro Arte Ruthenorum", коју додељује Светско веће Русина, Фондација Федора Манајла и локална самоуправа места Вац у Мађарској.

Како је саопштено, награда се додељује појединцима, уметницима и ствараоцима за значајан допринос развоја, напретка и запажених резултата из области презентације Русинског ликовног стваралаштва свих држава где живе Русини. Свака држава, чланица Светског већа Русина коју чине десет земаља, могла је предложити по једног свог кандидата за награду.

Влада Њарадија је предложила Матица русинска из Републике Србије. Награда је уручена на XVI Светском конгресу Русина у Крењици у Пољској, који је одржан од 09. до 11. септембра. Награду је у име добитника примио Ђуро Папуга, члан Светског већа Русина за Републику Србију, који је награду касније уручио Њарадију.

Иначе, уметник из Врбаса завршио је школу за дизајн, графички одсек у Новом Саду. Деценијама је присутан на домаћој и страној уметничкој сцени. Самостално је у земљи и иностранству излагао 57 пута, а колективно на жирираним изложбама, салонима, бијеналима и тријеналима више од 700 пута.

Награђиван је за сликарство, цртеж, графику, мејл-арт, графички дизајн, уметничку фотографију, драму и сатиру. Аутор је више од 30, углавном међународних уметничких пројеката, као и више инсталација, перформанса и сценографија. Уметничка дела су му заступљена у галеријама, музејима и збиркама код нас и свету. Легати уметничких дела му се налазе у Музеју Козаре у Приједору (БиХ) и Српском културном центру Свети Сава у Суботици. Збирка слика му се налази у Дому здравља "Вељко Влаховић" у Врбасу. Заступљен је у петнаест монографија, антологија, лексикона, енциклопедија, едиција и атласа.

Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС), Удружења ликовних уметника, примењених уметности и дизајнера Србије (УЛУПУДС), Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ), Удружења ликовних уметника, примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ), Друштва новинара Србије.

Познати су му циклуси уметничких радова везаних за русинску културну баштину "Карпатски мит", "Наслеђе", "Етно колажи" и "Атлантида", као и мапа графика "Карпатски мит" издата 2014. године, од којих се једна налази у колекцији Галерије Матице српске у Новом Саду, док су остале мапе у колекцијама музеја, Националног савета Русина у Републици Србији и приватних колекционара. О његовом ликовном стваралаштву писало је више од 30 ликових критичара и историчара уметности. Више од 15 година своје уметничко знање и искуство преноси на младе и старије таленте, који су данас успешни уметници, ученици уметничких школа и добитници бројних награда. Својим наступима и акцијама Владо Њаради се залаже за оснивање галерије и музеја код Русина, с обзиром да не постоји таква институција у Србији ни у једном месту где живе Русини.

Аутор је осам драмских текстова. Има статус самосталног ликовног уметника.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"