Од уторка 53. Фестивал поезије младих

Фестивал поезије младих у Врбасу, најзначајнија поетска манифестација у региону, одржаће се и ове године у септембру због пандемије корона вируса, од 21. до 25. септембра. Према речима секретара Бранислава Зубовића, Фестивал који ове године прославља 53. рођендан, окупиће песнике, књижевне критичаре, музичаре и победнике 51. и 52. манафестације који ће на овогодишњем сусрету најбољих младих песника имати и промоције својих књига.

"Фестивал почиње у уторак, сталним програмом 'Излет у прозу'. Биће представљен књижевни опус Владимира Пиштала, књижевника и управника Народне библиотеке Србије. О његовом стваралаштву говориће Милета Аћимовић Ивков и Ненад Шапоња. У музичком делу програма наступиће хор 'Св. Серафим Саровски'. У среду, у програму 'Портрет песника' своје стихове говориће Благоје Баковић. У четвртак, на песничкој вечери гостију Фестивала поезије младих своје ће стихове говорити Милош Јанковић, Драгица Стојановић, Снежана Николић, Давид Кецман Дако, Зоран Ђерић, Емсура Хамзић и Ђорђе Нешић, уз музичку пратњу Немање Нешића, кантаутора из Новог Сада.

У петак, публици ће бити представљене књиге две победнице Фестивала поезије младих, 51. на коме је победила Амина Хрнчић, и 52. на коме је победила Анђела Пендић. О њиховим књигама поезије говориће Снежана Николић и Горан Лабудовић Шарло. Последњег дана Фестивала, у суботу, публика ће имати прилике да присуствује промоцији нових књига врбаских песника Александра Семакина и Борислава Гвозденовића, о њиховим књигама говориће Милица Миленковић. Завршно вече 53. Фестивала поезије младих по традицији биће одржано у сали биоскопа 'Југославија' на коме ће наступити десет младих песника, финалиста овогодишњег фестивала, након чега ће жири на чијем је челу Перо Зубац, прогласити лауреата, и доделити другу, трећи и награду 'Станко Симићевић'. У музичком делу програма публици у Врбасу представиће се Ана Станић", саопштио је Бранислав Зубовић, секретар ФПМ.

КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Представљена монографија "Матирање" сликарке Тање Перуновић

У Градском музеју Културног центра Врбаса представљена је...

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

29. сеп 2022. КУЛТУРА

Скулптуре и рељефи Вукашина Миловића у Ликовној галерији

У Ликовној галерији Културног центра Врбас отворена је из...

Јавни позив да будемо читаоци

22. сеп 2022. КУЛТУРА

Јавни позив да будемо читаоци

"Читање обликује човека..., треба живети књижевност..., п...

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

20. сеп 2022. КУЛТУРА

Песник Саша Нишавић добитник награде "Алексије Везилић"

Песник Славомир Саша Нишавић добитник је књижевне награде...

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

19. сеп 2022. КУЛТУРА

У четвртак концерт "Ој Косово Косово" Данице Црногорчевић

Уз благослов Епископа бачког др Иринеја, Црквена општина ...