"Сирмаи Карољ" организовао Фестивал "У част новог хлеба"

Културно просветно друштво "Сирмаи Карољ" и ове године организовало је традиционални Фестивал "У част новог хлеба". Ово је била прилика за још једну презентацију богатства мађарске културе и обичаја, уз посебан осврт на традиционалну храну која се спрема по рецептима и техникама сачуваним из давне прошлости.

У програму Фестивала, уз домаћине, наступали су хор Мађарског културног друштва "Непкер" из Куле, хор Клуба за неговање традиција из Србобрана, Певачка група "Розмаринг", бројни солисти и други. Важан део програма била је и поворка до Римокатоличке цркве где је одржана света миса и где је нови хлеб освећен. Свечаној церемонији и миси је присуствовао и представник ИО Мађарског националног савета, Давид Лошонц, као и свештеници из околних места. Присутне на Фестивалу поздравили су Карољ Валка, заменик председника општине Кула и председник ОО СВМ, и Тијана Алексић, заменица председника општине Врбас.

Традиционална манифестација одржава се од 2005. године, а од 2019. године има и своју пратећу манифестацију, а то је Фестивал мађарске кухиње и традиције, који је одржан у парку у центру Врбаса. Било је постављено више штандова на којима су представљена традиционална јела и посластице, књиге, ручни радови и сувенири.

Прилог ТВ Бачка

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"