Врбас добио прву монографију о ликовном стваралаштву

У Градском музеју Културног центра Врбаса у уторак је јавности представљена монографија "Ликовно стваралаштво Врбаса од 1900. до 2017. године". На 153 стране репрезентативног издања, од чега су 23 стране текст о развоју "ликовног стваралаштва у Врбасу, са критичком анализом и вредновањем уметничког учинка 94 аутора за период 1900 - 2017. година", налазе се "143 личне и документарне фотографије, два албума-галерије у којима је представљено 221 дело у фотографији високе резолуције и унето 1.200 личних и каталошких података". Аутор прве монографије ове врсте у Врбасу је Љубисав М. Срдановић, вајар, док су коаутори текста који отвара монографију Милош Арсић и Миле Игњатовић, историчари уметности. Рецензију је написао песник Мирослав Алексић.

"Чудо је како је једна провинцијска култура на почетку прошлог века изнедрила једног Јожефа Пехана који је запалио ликовну сцену ове средине. Њему се придружио син Бела, а у годинама које следе на сцену ступа и вајар Еуген Кочиш из Куцуре, који се школовао на Академији у Загребу, у класи Антуна Аугустинчића. Тако већ почетак ликовног стварања у овом граду чине три велика имена. Страст за ликовном уметношћу наставила је да се разбуктава и низ великих и успешних уметника почео је да се продужава; Шоћ, Дедеић, Шљукић, Богдан Булајић, све до данас светски познате Јелене Булајић. Није ми жао ни једног јединог минута утрошеног у израду монографије, верујем да сам направио добре полазне основе за још озбиљнију књигу и студију, и сви параметри за још обимније дело налазе се у овој монографији. У фуснотама текста Милоша Арсића и Милета Игњатовића налази се 48 полазишта, од којих свако има пет, шест или чек десет упута и изворишта на основу којих се може градити нова књига", рекао је приликом промоције аутор Љубисав М. Срдановић, и захвалио појединцима и институцијама, посебно општини Врбас и Културном центру Врбаса, на подршци при изради монографије. 

Опредељеност да настави са подршком културним ствараоцима, покретима, друштвима и манифестацијама, потврдио је И предраг Ројевић, председик општине Врбас.

"Врбас као град који носи епитет града културе из године у годину то потврђује. Израда и промоција ове монографије има велики значај за Врбас и увек ћемо подржати овакве пројекте од важности за све грађане. Култура има посебан акценат у нашим развојним плановима и зато смо за ову годину предвидели велика улагања у ову област - почетак изградње Дома културе у Равном Селу, завршетак радова на изградњи позоришта у Врбасу, као и припреми и реализацији пројекат изградње Дома културе у Змајеву, што ће створити нове боље услове за бављење културном", рекао је Ројевић.

На важност прве монографије ове врсте за Врбас и културни живот у граду, указао је песник Мирослав Алексић.

"Ово су важни тренуци у историји културе једног града, тренуци када се од заборава отима оно што би без оваквих књига остало негде погубљено и заборављено. Трудом приређивача Љубисава М. Срдановића и коаутора Милоша Арсића и Милета Игњатовића, и других сарадника на изради, добили смо на леп начин систематизоване податке о ликовном животу у Врбасу у периоду од 1900. до 2017. године. Мени који сам годинама пратио ликовна збивања у Врбасу и знам понешто из историје овог града, задовољство је све то видети на једном месту и сетити се неких људи и њиховог доприноса ликовном животу у граду", рекао је Алексић.

Поводом објављивања монографије "Ликовно стваралаштво Врбаса од 1900. до 2017. године", у Ликовној галерији Културног центра Врбаса отворена је ретроспективна изложба "Олимп у равници". Поставка коју чини 30 дела исто толико уметника, "приказује само сегмент огромног стваралачког потенцијала и опуса нашег града". 

"Ова поставка је доказ да од првих уметничких домета Јожефа Пехана, можда и нашег родоначелника, преко настанка УЛУВ-а 1970. године и наглог развоја Врбаса као привредног и културног срца Бачке, ни данас не јењава та искра која непрекидно ствара. Без умора, без демотивисаности, просто, Врбас је као једна артерија уметности у којој и даље протиче боја, мастило, глина, оловке, разређивачи... Унаточ разним променама у друштву на које су и векови, године, месеци и дани навикли, уметност доказује своје трајање и безграничну светлу експанзију, једном речју сјај. Не прође дан а да уметност не привуче у Ликовну галерију барем једног посматрача, и ту видим будућност, и умирење, да ће уметност трајати... и баз нас једног дана... и то је њена највећа лепота", записала је о изложби др Силвиа Јелачић, галеристкиња. Јелачић је захвалила Срдановићу на издвојеном времену и енергији, "неопходним да би се прикупили подаци о ликовним делатницима који су и на најмањи начин дали допринос култури Врбаса". Част да отвори изложбу припала је аутору прве монографије о ликовним ствараоцима Врбаса у претходних 117 година - Љубисаву М. Срдановићу. 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"