Интервју: Весна Гргуровић, Градски музеј Врбаса

Градски музеј Културног центра Врбаса једна је од перјаница културног живота у општини. Смењују се изложбе, промоције, предавања, пројекције филмова, установа постаје незаобилазна тачка приликом обиласка Врбаса за све оне који желе да сазнају нешто више о историји овог простора. За vrbas.net о раду установе у претходној години и плановима за текућу, говори Весна Гргуровић, археолог, руководитељ Градског музеја Врбас.

vrbas.net: Колико програма сте уприличили током 2019. године, који од њих су изазвали највише пажње и били најпосећенији?

Весна Гргуровић - Цела 2019. година била је испуњена бројним садржајима којим смо желели да испунимо најразличитије жеље наших посетилаца. Покренули смо музејско гласило "Новине музеја" – трећи број је у припреми. Учествовали смо у националној манифестацији "Музеји за десет", пету годину заредом, са богатим програмом на тему "Музеји као средишта културе – будућност традиције". Обогатили смо музејски фонд изузетно вредним предметима породице Ђаконовић тј. Зајдл, међу којима се истичу ликовна дела Јожефа Пехана, затим довршили уређење дворишта, поставили осветљење на уличној фасади музејске зграде, које се показало као мали али естетски веома ефикасан моменат. Као резултат петогодишње упорности и истрајности на истраживању археолошког локалитета Шуваков салаш, у августу смо добили вест о Одлуци Владе Србије да се овај локалитет ставља под заштиту и проглашава археолошким налазиштем. У том периоду у музеју су организоване пројекције филмова са Међународне смотре археолошког филма. Дугогодишња сарадња са Гимназијом "Жарко Зрењанин", ове године резултирала је заједничком изложбом поводом 210 година постојања ове образовне установе, сталном поставком која је гостовала и у Педагошком музеју у Београду. Ове године били смо и домаћини свечаности приликом доделе награде "Сирмаи Карољ", а већ традиционално, са КУД "Сирмаи Карољ", приредили смо Ускршњу и Божићну изложбу, са радионицама. У сарадњи са ТО Врбас промовисали смо шумски велнес и значај природе у животу човека. Као новина у начину презентације, у овом случају уметничке фотографије, имали смо изложбу фотографија са фотоконкурса "Музеј као инспирација", који се одржао по десети пут, при чему су фотографије израђене на фолији великих димензија и изложене у музејском дворишту. Када смо код фотографија, морамо истаћи да смо истог дана у просторијама музеја организовали и изложбу фотографија "Међу другима", аутора Драгољуба Замуровића, ангажованог од стране Централног музеја Подунавских Шваба из Улма, са причом о судбинама потомака Подунвских Шваба.

Такође, од прошлогодишњих програма, при чему је сваки на свој начин бисер у ђердану, издвојили бисмо експериментални програм "Артис центра" и Тамаре Огњевић, гастохеритолога, која је храбро, уз асистенцију ученика Економко-угоститељске школе из Куле, приредила перформанс у виду припреме средњовековног "фаст-фуда" у музејском дворишту, гостовање вокалног ансамбла из Лаундштула под диригентском палицом Ангелике Шмалбах који се представио концертом "Поново у Марезију", у Реформаторској цркви и Гимназији, и свакако две изложбе - изложба поводом обележавања јубилеја Гимназије "Што љубав створи то векове броји", и изложба вајарских дела Војимира Дедеића. Посећеност свих ових културних догађаја била је одлична, усуђујем се да кажем већ сада имамо формирану музејску публику, али ми желимо да је у наредном периоду бројчано ширимо, посебно младим људима.

vrbas.net: Ипак, посебно се издвојила вишемесечна акција "Позови комшију у музеј", оригинална по својој идеји. Јесте ли испунили циљ зацртан приликом њеног осмишљавања?

Весна Гргуровић - Градски музеј је 2019. године покренуо акцију на годишњем нивоу "Позови комшију у музеј". Идеја је била да се промовише постојање и рад музеја, јер смо увидели да још увек постоје необавештени. С намером да се за музеј чује најпре у најближем окружењу, упутили смо позиве најближим установама, организацијама и појединцима. Постепено се циљана група проширивала тако да смо на крају имали и госте из суседних места, али и из Београда, Бечеја, Новог  Сада. Након позива и иницијалног састанка, упознавања гостију са радом музеја и могућностима сарадње, најчешће би се налазио начин за наставком сарадње. Већ на почетку смо имали веома захвалну сарадњу са ЈКП "Комуналац", на обострано задовољство. Сваки месец у години имао је централног госта - комшију, али су дружења временом ширила причу и познанства. Не можемо а да не поменемо сарадњу са хотелом "Бачка", Туристичком организацијом општине Врбас, Удружењем ликовних уметника Врбаса, Економско-трговинском школом у Кули, Геронтолошким центром Врбаса, Активом жена I Месне заједнице, Домом здравља "Вељко Влаховић", Националним саветом мађарске националне мањине, музејима из Бечеја, Новог Сада, Београда, колегама из ИКОМ-а, локалном самоуправом, произвођачима здраве хране, новинарима, и бројним другим организацијама и појединцима.

vrbas.net: Којим активностима сте се све бавили, изузев обраћања публици и припремом програма за посетиоце?

Весна Гргуровић: У циљу приближавање приче о културном наслеђу посетиоцима који долазе из иностранства, а који су све бројнији, омогућене су легенде на енглеском језику које су доступне на таблету и корисницима мобилних телефона скенирањем QR кодова. Огроман значај у процесу дигитализације културног наслеђа Градски музеј Врбас дао је комплетирањем и дигитализацијом археолошке документације са истраживања налазишта Шуваков салаш, финансиран од стране Министарства културе. Такође, велики део активности усмеравамо у заштиту експоната како би посетиоцима били представљени у пуном сјају. Застава Ватрогасног добровољног друштва Стари Врбас из 1906. године, која има посебну важност и због тога што се на њој налази очуван грб Старог Врбаса, предата је конзерваторима на одговарајући третман и консолидацију. Завршетак радова на конзервацији очекујемо до мајске манифестације када ћемо уз пропратне садржаје овај вредан експонат изложити у сталној поставци.

vrbas.net: Остварујете ли контакте и сарадњу са другим сличним установама и има ли Градски музеј подршку за све ове активности?

Весна Гргуровић: Можемо да се похвалимо да је Градски музеј Врбас од 2019. године ушао у породицу Музејског друштва Србије, али и много шире заједнице - ИКОМ-а. На овај начин, учествујући у животу велике музејске заједнице, допринећемо бољем повезивању са музејским стручњацима и светским културним наслеђем, као и бољем промовисању богатог културног наслеђа Врбаса. Као облик признања и потврде да смо исправно зацртали путеве очувања и промовисања културног наслеђа Врбаса, свакако је учествовање на округлом столу одржаном у Народном музеју, на Међународни дан музеја, када смо се нашли раме уз раме са представницима Музеја афричке уметности, Народног музеја из Шапца и Крушевца.

vrbas.net: Да ли ће Градски музеј и ове године бити део велике акције "Музеји за десет"?

Весна Гргуровић: У току су припреме за манифестацију "Музеји за десет" и с обзиром на тему "Музеји за једнакост: Различитост и инклузија", можемо рећи да се налазимо пред великим изазовом, јер од заиста широког спектра могућности треба се одлучити за оно што је најрепрезентативније. Открићемо само да ћемо имати госте предаваче из Италије, Хрватске, Словачке и да припремамо излазак из музеја, шетњу "кроз време и простор".

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"