Одржан 16. Фестивал украјинске културе "Калина"

Врбасу је протеклог викенда дочекао више од 700 чланова украјинских културних друштава из Босне и Херцеговине, Хрватске, Румуније, Украјине и Србије, која су се у нашем граду окупила на 16. по реду Фестивалу украјинске културе "Калина".

Првог дана фестивала у Народној библиотеци „Данило Киш“ одржан је округли сто на тему очувања украјинске културе и традиције, а након тога је у просторијама Културно-просветног друштва "Карпати" отворена изложба слика и фотографија Тамаре и Бориса Барановских. Истог дана на програму је било и такмичарско извођење украјинских народних песама.

Другог дана програм фестивала почео је презентацијом украјинске кухиње у Центру за физичку културу "Драго Јововић", након чега је отворена уметничка и етно изложба. Званично отварање фестивала и свечани концерт одржани су на овом месту, а учествовали су: УКЦ "Кобзар" Нови Сад, КУД "Иван Сењук" Кула, КПД "Карпати" Врбас, ДНУК "Коломејка" Сремска Митровица, УКУД "Калина" Инђија. Гости фестивала били су УКПД "Иван Франко" Вуковар, УКПД "Андреј Пелих" Шумеће, Удружење Украјинаца "Златни клас" Прњавор, Савез Украјинаца Румуније. Реализацију фестивала "Калина" помогли су Канцеларија за људска и мањинска права Владе Републике Србије, Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине, Канцеларија за националне заједнице Покрајинске владе, Амбасада Украјине у Републици Србији, општина Врбас, Културни центар Врбаса и Центар за физичку културу "Драго Јововић".

У име општине Врбас добродошлицу у град свим гостима пожелела је Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас. Она је истакла да Врбас има привилегију да често буде домаћин фестивалима овакве врсте, које организују разне националне заједнице. "Наша је обавеза да будемо подршка свим активностима које су усмерене на очување националне културе и традиције свих етничких група које живе у општини Врбас. Богатство тих појединачних култура део су лепе слике општине Врбас у којој заједно и у складу живе бројне националне групе, и зато се оно мора увек неговати", рекла је Миљана Штулић приликом отварања 16. "Калине". 

   

КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Динарски Срби у фокусу 41. Панонског вашара

Од петка до недеље Врбас је био домаћин традиционалног Па...

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

23. сеп 2019. КУЛТУРА

Од уторка изложба слика Маје Стојановић

Ликовна галерија Културног центра Врбаса припремила је за...

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

21. сеп 2019. КУЛТУРА

Слике Јелене Булајић у МСУ Војводине

У Музеју савремене уметности Војводине синоћ је отворена ...

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

17. сеп 2019. КУЛТУРА

У Ликовној галерији од четвртка излажу деца

Ликовна галерија Културног центра Врбаса организоваће у ч...

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

16. сеп 2019. КУЛТУРА

Књига Горана Лабудовића донела признање и издавачу

Недавно награђени роман Горана Лабудовића Шарла ''Ветрушк...