Равно Село Филм Фестивал од 21. до 23. јуна

Равно Село Филм Фестивал одржаће се по трећи пут ове године од 21. до 23. јуна у Равном Селу, најавили су данас организатори фестивала, Петар Ристовски, директор, и Марко Чкоњевић, уметнички директор.

Петар Ристовски, директор РСФФ, изразио је задовољство што је фестивал остао веран концепту који гаји од самог почетка, а то је подршка младим ауторима и дебитантским остварењима редитеља.

"Док Дом културе не буде изграђен фестивал ће трајати три дана, ове године од 21. до 23. јуна на познатом месту одржавања - спортском терену одмах иза изгореле зграде. Очекујемо велику посећеност као и претходних година. Како је главна иницијатива целог фестивала управо изградња и обнова Дома културе, желео бих да обавестим јавност да је архитектонски пројекат и план урађен и чекамо грађевинску дозволу. Надамо се да ћемо је добити до почетка фестивала, па ће онда Лазар моћи да вам то и најави на фестивалу. Наш план је да Дом културе буде комплетно завршен за пето издање фестивала, а то је за две године. Тада ћемо моћи да проширимо програм и дане трајања, а имамо и план да покренемо и летњу филмску школу", рекао је Петар Ристовски.

Марко Чкоњевић, уметнички директор најавио је програм фестивала. "Гост селектор фестивала Иван Карл је ове године направио занимљиву селекцију уз тежак задатак да предложи добар програм са дебитантским филмовима. Са посебним задовољством ћемо најавити отварање фестивала дебитантским филмом Петра Ристовског Краљ Петар Први, који ће бити приказан ван такмичарског програма, док ће екипа филма поздравити публику том приликом. Друга два дана фестивала имаћемо прилику да видимо четири филма: у суботу, 22. јуна, на програму је италијански филм Човек који је купио месец, редитеља Паола Зуке. Други филм који ће бити приказан те вечери је црногорски филм Андра Мартиновића Између дана и ноћи, филм којем предвиђамо богат фестивалски живот. Треће вечери фестивала ће бити приказани филмови Такси блуз Мирослава Стаматова и Последњи Србин у Хрватској, Предрага Личине, обе комедије да уз осмех затворимо фестивал", рекао је Чкоњевић.

Као и претходних година, фестивал отвара концерт филмске музике, док ће ове године новосадски филхармоничари предвођени маестром Романом Бугаром, пратити Душицу Новаковићу, глумицу Позоришта на Теразијама, Мирну Радуловићу, Ксенију Мијатовић, Ану Станић и Луку Мараша (Пинкова звезда, родом из Равног Села). Овогодишње лице фестивала је глумац Милан Марић. Програм отварања и затварања водиће Лора Ђуровић и Милан Колак. Отварање ће режирати Ђорђе Макаревић. У програму затварања и проглашења победника учествоваће глумци Позоришта на Теразијама Душан Свилар и Мирјана Матић.

Поред главног дебитанског програма, фестивал има много пратећих програма: Филмић – новосадска смотра младалачког филма који води Лора Ђуровић (учесници ће традиционално бити награђени и проглашен победник, чији ће филм бити приказан на затварању фестивала); Изложба костима и радионица нашег чувеног костимографа Бориса Чакширана; Глумачка радионица Маријане Јанковић, којој ће присуствовати студенти Факултета Драмских уметности са Цетиња и Факултета уметности из Новог Сада.

Жиријем главног такмичарског програма председава Маријана Јанковић, глумица нашег порекла која има озбиљну каријеру у Данској, док су остали чланови Дарко Бајић, редитељ, и Александар Протић, дизајнер звука и продуцент. Жири публике је Маја Мараш, председница Организационог одбора Равног Села, Веселин Црновчић, свештеник у Равном Селу, и Маја Милинић, директорка ОШ "Бранко Радичевић" у Равном Селу.

Посебно изненађење затварања биће поклон компаније ПИК Бечеј - бик, који ће од суботе кренути да се врти на ражњу како би био послужен у недељу увече. Као и сваке предходне и ове године фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, општине Врбас и Месна заједница Равно Село.

КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

01. јул 2020. КУЛТУРА

Нова књига афоризама Веселина Милићевића

У оквиру издавачке делатности Народне библиотеке "Данило ...

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

20. јун 2020. КУЛТУРА

Градском музеју КЦВ подршка за два пројекта

Градском музеју Културног центра Врбаса одобрена су средс...

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

17. јун 2020. КУЛТУРА

Изложба Сандре Јањатовић у Галерији КЦ Врбаса

Ликовна галерија Културног центра Врбаса приредила је изл...

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...