Ансамбли из руске Костроме наступали у Змајеву

Културно-уметнички ансамбли из Костроме, руског града са којим Врбас има потписан Меморандум о братимљењу, гостовали су синоћ у Змајеву и одржали музички и фоклорни концерт. На репертоару су биле руске народне песме и игре. Организатори овог наступа били су Друштво српско-руског пријатељства "Род", општина Врбас и Месна заједница Змајево.

"Ансамбли који нам долазе из Костроме већ су традиционално сваког лета гости наше општине и ове године становници Змајева, као домаћини, имају привилегију да се упознају са богатом културом и традицијом Костроме и Русије. Прошле године ту привилегију имали су житељи Савиног Села, а наредне године домаћин ће бити Куцура. Сваке године домаћин ће бити друго село јер желимо да створимо културни ланац који ће додатно учврстити наше братске и пријатељске односе са Русијом, у овом случају са градом Кострома, чије је дугогодишње пријатељство крунисано потписивањем Меморандума о братимљењу 2017. године", рекао је поздрављајући госте из Русије Милан Глушац, председник општине Врбас. 

Посета ансамбала из Костроме Врбасу и местима у општини, била је прилика и да се младом Леону Рукавини, ученику 1. разреда Средње стручне школе "4. јули", уручи диплома првог степена коју је заслужио својом кратком причом на руском језику о аутизму и о удружењу "Мултиарт". Леон је награђен на Међународном литерарном конкурсу у Костроми, који је организован под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације.

"За веома кратко време Леон Рукавина, ученик првог разреда ССШ '4. јули', показао је велики напредак, интересовање и ангажовање у настави руског језика. Све је то резултирало високим признањем на Међународном литерарном конкурсу који се сваке године организује у Костроми, написавши састав и песму у складу са темом. Тема под називом 'Мы вместе' ('Заједно') је Леону дала могућност да напише једну малу, искрену и упечатљиву причу о себи, којом је обухватио живот особа са аутизмом. Показао је да су аутистичне особе врло дружељубиве, креативне, осећајне и да, пре свега, воле живот. Леон је прави пример васпитаног, пожртвованог и паметног детета за чију богату личност су највише заслужни његови родитељи. Пуну подршку, пажњу и разумевање му пружају и његови школски другари, као и моје колеге. Посебну љубав, Леон и друга деца попут њега, несебично добијају и уче да је деле у Удружењу 'Мултиарт'. У то смо се уверили када смо имали посебну част да будемо њихови гости и да научимо пуно тога доброг и лепог од чланова Удружења, родитеља и од саме деце. Поносни смо на Леона", рекла је о свом добром ученику Мирјана Хрутка, професорка руског језика.

На награди се захвалио и сам Леон Рукавина, уз речи да је очекивао да је написао најбољу причу и песму. "Ја сам био срећан када сам освојио 1. место, осећао сам се као шампион. Ја волим да идем на час руксог језика зато што постижем боље резултате. И родитељи, другари и професори су ме подржали кад сам освојио 1. место и сви су ми честитали", задовољно је рекао Леон, који је и сам уживао у наступу руских пријатеља.

 

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...