Ансамбли из руске Костроме наступали у Змајеву

Културно-уметнички ансамбли из Костроме, руског града са којим Врбас има потписан Меморандум о братимљењу, гостовали су синоћ у Змајеву и одржали музички и фоклорни концерт. На репертоару су биле руске народне песме и игре. Организатори овог наступа били су Друштво српско-руског пријатељства "Род", општина Врбас и Месна заједница Змајево.

"Ансамбли који нам долазе из Костроме већ су традиционално сваког лета гости наше општине и ове године становници Змајева, као домаћини, имају привилегију да се упознају са богатом културом и традицијом Костроме и Русије. Прошле године ту привилегију имали су житељи Савиног Села, а наредне године домаћин ће бити Куцура. Сваке године домаћин ће бити друго село јер желимо да створимо културни ланац који ће додатно учврстити наше братске и пријатељске односе са Русијом, у овом случају са градом Кострома, чије је дугогодишње пријатељство крунисано потписивањем Меморандума о братимљењу 2017. године", рекао је поздрављајући госте из Русије Милан Глушац, председник општине Врбас. 

Посета ансамбала из Костроме Врбасу и местима у општини, била је прилика и да се младом Леону Рукавини, ученику 1. разреда Средње стручне школе "4. јули", уручи диплома првог степена коју је заслужио својом кратком причом на руском језику о аутизму и о удружењу "Мултиарт". Леон је награђен на Међународном литерарном конкурсу у Костроми, који је организован под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације.

"За веома кратко време Леон Рукавина, ученик првог разреда ССШ '4. јули', показао је велики напредак, интересовање и ангажовање у настави руског језика. Све је то резултирало високим признањем на Међународном литерарном конкурсу који се сваке године организује у Костроми, написавши састав и песму у складу са темом. Тема под називом 'Мы вместе' ('Заједно') је Леону дала могућност да напише једну малу, искрену и упечатљиву причу о себи, којом је обухватио живот особа са аутизмом. Показао је да су аутистичне особе врло дружељубиве, креативне, осећајне и да, пре свега, воле живот. Леон је прави пример васпитаног, пожртвованог и паметног детета за чију богату личност су највише заслужни његови родитељи. Пуну подршку, пажњу и разумевање му пружају и његови школски другари, као и моје колеге. Посебну љубав, Леон и друга деца попут њега, несебично добијају и уче да је деле у Удружењу 'Мултиарт'. У то смо се уверили када смо имали посебну част да будемо њихови гости и да научимо пуно тога доброг и лепог од чланова Удружења, родитеља и од саме деце. Поносни смо на Леона", рекла је о свом добром ученику Мирјана Хрутка, професорка руског језика.

На награди се захвалио и сам Леон Рукавина, уз речи да је очекивао да је написао најбољу причу и песму. "Ја сам био срећан када сам освојио 1. место, осећао сам се као шампион. Ја волим да идем на час руксог језика зато што постижем боље резултате. И родитељи, другари и професори су ме подржали кад сам освојио 1. место и сви су ми честитали", задовољно је рекао Леон, који је и сам уживао у наступу руских пријатеља.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"