Амина Хрнчић победница 51. Фестивала поезије младих

Амина Хрнчић, двадесетчетворогодишња песникиња из Маглаја, победница је 51. Фестивала поезије младих, који је синоћ на 25. мај и некадашњи Дан младости, завршен у Врбасу. Друга награда припала је Петру Ракочевићу из Подгорице, а трећа Анђели Пендић из Београда. Награду "Станко Симићевић" за најмлађег учесника финалне вечери добила је Мима Пековић из Новог Сада. Њој је припала и награда компаније "Бомар" за песму написану током фестивалских дана на тему - време.

Одлуку о лауреатима донео је четворочлани жири који су чинили Перо Зубац, председник, и Иван Лаловић, Данило Јокановић и Горан Лабудовић Шарло, чланови.

Амина Хрнчић има 24 године и студент је 4. године Фармацеутског факултета у Сарајуеву. "Већ сам трећи пут овде и колико год звучало необично, већу награду и од ове прве добила сам приликом свог првог доласка на Фестивал поезије младих, када сам упознала Александра Габону, који је прошлогодишњи победник и неко са ким планирам провести остатак свог живота. Фестивал поезије младих је нешто посебно, емотивно сам везана за Врбас и много ми значи што ће моја прва збирка поезије бити објављена управо овде", рекла је Амина Хрнчић. 

 

Награде победницима уручили су Иван Лаловић и Горан Лабудовић Шарло, чланови жирија. 

"Амина Хрнчић је учесница Фестивала поезије младих већ трећи пут, дакле, ми имамо увид у њених 30 песама, што је некада било довољно за збирку поезије, тако да пратимо, студирамо и читамо шта она пише из године у годину. Ове године није било никакве сумње, била је убедљиво најбоља и око тога смо били једногласни. То је добра поезија, слојевита и мудра, и када се уђе у песму пред вама се отварају нови хоризонти. У њој има боје и живота, радости, има запитаности, свега онога чега има у поезији младог човека", рекао је о поезији победнице ФПМ Лабудовић.

Добитница треће награде Анђела Пендић из Београда, четворострука је финалисткиња ФПМ и овога пута заслужила је трећу награду. "Знам који добри песници, моји пријатељи, су добијали награде у Врбасу и стварно ме чини срећном и значи ми то што сам сада и ја међу награђенима. Овде сам начинила прве песничке кораке и најлепша ме осећања везују за овај град. Захвална са колегама финалистима на подршци, на љубави коју размењујемо, и због тога сам после четири учешћа овде стекла неке од најбољих пријатеља - Снежану Николић, некадашњу победницу, Марка Краговића, Спасоја Јоксимовића, Шимона Тсуботу", рекла је Ана Пендић.   

У музичком делу програма наступали су Бора Дугић и Бобан Продановић. 

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"