"Излет у прозу" осветлио опус Драгомира Дујмова

Другог дана 51. Фестивала поезије младих, у традиционалном програму "Излет у прозу", посетиоци манифестације имали су прилику да упознају српског писца из Будимпеште Драгомира Дујмова. О његовом књижевном опусу говорио је Давид Кецман Дако, песник, прозни писац и есејиста и књижевни критичар, који је написао књигу на тему савремене српске књижевности на тлу Мађарске.

Драгомир Дујмов рођен је 1963. године у Сентешу (Мађарска), а након матуре у некадашњој Српскохрватској гимназији у Будимпешти, дипломирао је 1989. године на Филозофском факултету у Новом Саду, на групи Југословенске књижевности. Од исте године ради као професор у Српској гимназији "Никола Тесла" у Будимпешти. Дујмов припада средњој генерацији српских књижевника у Мађарској. Своју књижевну делатност почео је писањем приповедака, а касније се опробао и у поезији. Своје првенце објављивао је као гимназијалац у Народним новинама, недељнику српске, хрватске и словеначке мањине у Мађарској. Од средине 90-их година 20. века поново пише прозу. Његови романи најчешће се базирају на мало познате, али пресудне историјске догађаје који су битно утицали на живот Срба у Угарској, Аустроугарској монархији и данашњој Мађарској. Драгомир Дујмов је члан Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине.

"Дујмов пише о Србима у Мађарској, људима који живе на овим просторима 300 година, о њиховим страдањима, борбама и опстанку на овим просторима. Пишчеви јунаци су људи из чијих очију провирују снови, људи који негују сету, то су људи са душом, али ипак увек на опрезу, они који сањају отворених очију", рекао је овом приликом, између осталог, Давид Кецман.

Дујмов је до сада објавио збирке песама "Сунце се небом бори", "Немир боја" и "Меридијани", затим збирке приповедака "Згужвано доба", "Превозник тајни" и "Будимске приче", те романе "Бели путеви", "Воз савести" - из којег је читао одломке, "Раскршће", "Време месечарења", "Огледало од зеленог јасписа", "Сабља у језику", "Јесејево стабло" и "Под небом боје пурпура", и броје друге наслове из области есејистике, научно популарне литературе и другог. 

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...