"Излет у прозу" осветлио опус Драгомира Дујмова

Другог дана 51. Фестивала поезије младих, у традиционалном програму "Излет у прозу", посетиоци манифестације имали су прилику да упознају српског писца из Будимпеште Драгомира Дујмова. О његовом књижевном опусу говорио је Давид Кецман Дако, песник, прозни писац и есејиста и књижевни критичар, који је написао књигу на тему савремене српске књижевности на тлу Мађарске.

Драгомир Дујмов рођен је 1963. године у Сентешу (Мађарска), а након матуре у некадашњој Српскохрватској гимназији у Будимпешти, дипломирао је 1989. године на Филозофском факултету у Новом Саду, на групи Југословенске књижевности. Од исте године ради као професор у Српској гимназији "Никола Тесла" у Будимпешти. Дујмов припада средњој генерацији српских књижевника у Мађарској. Своју књижевну делатност почео је писањем приповедака, а касније се опробао и у поезији. Своје првенце објављивао је као гимназијалац у Народним новинама, недељнику српске, хрватске и словеначке мањине у Мађарској. Од средине 90-их година 20. века поново пише прозу. Његови романи најчешће се базирају на мало познате, али пресудне историјске догађаје који су битно утицали на живот Срба у Угарској, Аустроугарској монархији и данашњој Мађарској. Драгомир Дујмов је члан Удружења књижевника Србије и Друштва књижевника Војводине.

"Дујмов пише о Србима у Мађарској, људима који живе на овим просторима 300 година, о њиховим страдањима, борбама и опстанку на овим просторима. Пишчеви јунаци су људи из чијих очију провирују снови, људи који негују сету, то су људи са душом, али ипак увек на опрезу, они који сањају отворених очију", рекао је овом приликом, између осталог, Давид Кецман.

Дујмов је до сада објавио збирке песама "Сунце се небом бори", "Немир боја" и "Меридијани", затим збирке приповедака "Згужвано доба", "Превозник тајни" и "Будимске приче", те романе "Бели путеви", "Воз савести" - из којег је читао одломке, "Раскршће", "Време месечарења", "Огледало од зеленог јасписа", "Сабља у језику", "Јесејево стабло" и "Под небом боје пурпура", и броје друге наслове из области есејистике, научно популарне литературе и другог. 

КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

24. јун 2019. КУЛТУРА

Културно лето Змајево 2019

Змајево ће наредних дана бити домаћин велике културно-заб...

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

24. јун 2019. КУЛТУРА

"Између дана и ноћи" најбољи филм РСФФ

Проглашењем победника свечано је затворен Равно Село Филм...

Одржан 16. Фестивал украјинске културе "Калина"

18. јун 2019. КУЛТУРА

Одржан 16. Фестивал украјинске културе "Калина"

Врбасу је протеклог викенда дочекао више од 700 чланова у...

"Војводина - хронике и легенде"

18. јун 2019. КУЛТУРА

"Војводина - хронике и легенде"

Градски музеј Врбаса и Научно друштво за историју здравст...

Глумац Милан Марић отвара Равно Село Филм Фестивал

12. јун 2019. КУЛТУРА

Глумац Милан Марић отвара Равно Село Филм Фестивал

Наш млади глумац Милан Марић ове године ће бити "Лице у ф...