Почео 51. Фестивал поезије младих

Књижевном вечери у Гимназији "Жарко Зрењанин" у којој су стихове говорили некадашњи победници и учесниципесници Ђорђе Нешић, Марија Шимоковић, Верољуб Вукашиновић и Емсура Хамзић, у уторак је у Врбасу почео 51. Фестивал поезије младих. Петодневна манифестација донеће љубитељима књижевности, и поезије и прозе, али и других уметности, више програма који следе вишедеценијску уређеност и организованост ФПМ. Као и увек програм манифестације, између осталог, чине садржаји Излет у прозу, ликовна изложба Палета младих, Портрет песника, Песнички митинг, промоција књиге песама прошлогодишњег победника, Финално вече и други.

Овогодишњи финалисти су Слађана Бушић, Ана Ивановић, Мима Пековић, Анђела Пендић, Матија Петровић, Петар Ракочевић, Радован Синђелић, Шимон Тсубота, Амина Хрнчић и Фарук Шахат, а изабрани су међу укупно 96 младих песника из земље и региона, који су организаторима ФПМ послали на читање циклусе од по десет својих песама.

"Млади песници се крећу по трагу својих старијих колега. Одмах се види који млади песник чита, колико памти то што чита и да ли то на њега делује инспиративно, колико себе проналази у томе и колико негује властити стил. Ми као жири оцењујемо све то. Колико има или нема поезије у њиховим песмама и да ли ће се из тога развити нешто", рекао је Горан Лабудовић, члан жирија Фестивала поезије младих.

Милан Глушац, председник општине Врбас, подсетио је присутне на отварању да је локална самоуправа због великог значаја и доприноса које је афирмацији града дао Фестивал поезије младих, манифстацији 2018. године доделила највише друштвено признање - Октобарску награду. "Фестивал његови учесници често називају улазницом у свет песништва. Заиста, многи песници који су прве кораке направили на њему, данас су угледни песници и ствараоци. Зато свима желим добродошлицу у Врбас, песнички Олимп у равници, који поносно стоји као град на песниковој руци. У име општине Врбас, која је све време покрововитељ ове изузетне манифестације, желим у овој свечаној прилици да се захвалим песницима, организаторима и свима који су све ове године градили Фестивал", рекао је Глушац на отварању.

КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

29. мај 2023. КУЛТУРА

Све спремно за Невенов фестивал деце песника

Жири 34. Невеновог фестивала деце песника у Савином Селу ...

Отворен 55. Фестивал поезије младих

24. мај 2023. КУЛТУРА

Отворен 55. Фестивал поезије младих

У Врбасу је отворен 55. Фестивал поезије младих.

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

16. мај 2023. КУЛТУРА

"Шешири из колекције Музеја Војводине" у Градском музеју Врбаса

Први програм овогодишње манифестације "Музеји за 10" - из...

Врбас део манифестације Музеји за 10

15. мај 2023. КУЛТУРА

Врбас део манифестације Музеји за 10

Градски музеј Културног центра Врбаса и ове године биће д...

Утврђен програм Фестивала поезије младих

12. мај 2023. КУЛТУРА

Утврђен програм Фестивала поезије младих

Савет Фестивала поезије младих, који ће се ове године одр...