Гуслари КУД-а "Вук Мандушић" прваци Србије

Културно-уметничко друштво гуслара "Вук Мандушић" из Врбаса екипни је победник 27. Фестивала гуслара Србије, који је за викенд одржан у нашем граду. Гуслари из Врбаса окитили су се и трећим местом у појединачној конкуренцији, јер је до ове позиције својим наступом стигао Миљан Вујовић. 

Стручни жири одлучио је да је најбољи гуслар у Србији Срђан Авдаловић из Гусларског удружењас "Стара Херцеговина" из Београда, док је друго место освојио Милић Шапоњић из чачанског КУД-а "Танаско Рајић". Вујовићу је овогодишње треће место друга по реду награда на последњих пет државних првенстава, што га сврстава у најбоље гусларе Србије. У екипној конкуренцији, након најбољих гуслара из Врбаса, друго место припало је гусларима који су представљали друштво "Карађорђе" из Крагујевца, а треће друштву "Бајо Пивљанин" из Београда.

Фестивал у Врбасу организовали су Савез гуслара Србије, уз подршку КУД-а гуслара "Вук Мандушић" и под покровитељством општине Врбас.

"Поносни смо што нам је припала част да будемо домаћини 27. Фестивала гуслара Србије и учинили смо велике напоре да у сарадњи са локалном самоуправом, организујемо скуп на највишем нивоу. По оцени већине учесника, ово је био најбоље званично гусларско такмичење у многим сегментима, у последњих десетак година, од дочека гостију, аудиције, наступа, пропратног програма за учеснике, до дружења и резултата. Наш КУД освојио је још једну титулу првака државе, на понос свих грађана Врбаса, и то је за нас дало посебну вредност целој манифестацији", оценио је 27. Фестивал Миљан Вујовић, заменик председника Фестивалског одбора. Сусрет у Врбасу гуслари су искористили и за посету Градском музеју и храму Вазнесења Христа Спаса у изградњи, као и за прославу крсне славе Савеза гуслара Србије - Светог Василија Острошког.  

Обе фестивалске вечери, и полуфинално и финално, изазвале су велико интересовање љубитеља певања уз стари народни инструмент, тако да је сала биоскопа 'Југославија' била попуњена до последњег места. Финалистима је добродошлицу у Врбас пожелео и Милан Глушац, председник општине, истичући да Врбас уме да препозна доброг гуслара и награди га искреном подршком.

"Врбас има дугу и богату традицију у неговању епске поезије и гусала. Поносимо се што Врбас од 2004. године носи назив и Град гусала. Гусле и епска поезија као највеће вредности крепиле су душу нашег народа кроз векове и са колена на колено преносиле праве вредности. Тако је било вековима, тако је и данас. Са пажњом и поносом негујемо ту традицију, обичаје и вредности нашег народа, не дозвољавајући да оне оду у заборав. Поносимо се оним што је дубоко у нама и што нас суштински одређује", рекао је приликом отварања Фестивала Глушац. 

   
 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"