Нова књига путописа Петка Копривице

Ових дана до читалачке публике стигла је нова књига путописа врбаског новинара Петка Копривице "Записи из Пјешиваца", саздана од осам прича о прошлости, животу, људима, знаменитостима и обичајима тог дела Црне Горе, вековног станишта истоименог племена, које се простире на подручју општина Никшић и Даниловград. Из пера истог аутора прошле године је објављена публикација сличног жанра "Путописне приче из граховског краја".

У предговору књиге "Записи из Пјешиваца", књижевни критичар Неђо Мијушковић, цитирајући речи Малармеа да "свет постоји да би довео до једне лепе књиге", истакао је да је и књига Петка Копривица једна од таквих. "Петко је новинар који је своју писменост довео до квалитата литературе. Лепота његове поетске слике је у међупростору, између речи, између редака. Тако је вешто умео да спаси нешто од унутрашњег светла и да га обелодани", записао је уводничар.

Књига је илустрована са девет фотографија и четрнаест графика и цртежа, инспирисаних пјешивачким крајем, а у засебном одељку "Епски прислов" штампане су гусларске песме Радована Бећировића о знаменитим пјешивачким јунацима и народним трибунима Мркоју Мијушковићу, Радоју Контићу, Петру Перуновићу – Перуну и Петку Ускоковићу. Издавач "Записа из Пјешиваца" је Удружење грађана "Радгост" из Врбаса.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"