ФПМ промовисан на Педагошком факултету у Сомбору

Након промоција у библиотекама у Крагујевцу и Новом Саду, те у Кући Ђуре Јакшића у Београду, Народна библиотека "Данило Киш" промовисала је Фестивал поезије младих и књижевни часопис "Траг" и на Педагошком факултету у Сомбору.

Прва промоција организована је у Кући Ђуре Јакшића, у Скадарлији, када су своју поезију казивали лауреати Слађана Бушић, Марко Краговић, Немања Драгаш, Шимон Тсобота и Анђела Пендић. У Градској библиотеци у Новом Саду 51. Фестивал поезије младих најавили су Горан Шарло Лабудовић, председник Савета фестивала, Бранислав Зубовић, секретар ФПМ, и Милијана Радовановић, уредница Палете младих. Своју поезију је казивала Ксенија Голубовић, учесница Фестивала.
 
Последња промоција организована је у Сомбору.
 
"У среду, 3. априла, у спомен соби Норме и Препарандије уприличена је промоција Фестивала поезије младих и књижевног часописа 'Траг', који објављује Народна библиотека 'Данило Киш' у Врбасу. У програму су учествовали Бранислав Зубовић, песник, секретар Фестивала и главни уредник часописа 'Траг', Немања Драгаш, песник, лауреат Фестивала, као и чланови Савета фестивала мр Мира Недић и Милијана Радовановић, академски сликар и уредник 'Палете младих'. Они су говорили о значају ове манифестације и представили антологију победника Фестивала 'Врбас – Први Олимп у равници'. Ова несвакидашња антологија садржи песме и биографије 50 победника Фестивала и представља респектабилну антологију 'југословенске поезије'.

На самом почетку, испред Савета фестивала присутне је поздравила мр Мира Недић, која је рекла да се Фестивал састоји из два уметничка сегмента, књижевног и ликовног. Такође, позвала је све заинтересоване да се пријаве на конкурс за младе песнике нагласивши да право учешћа имају песници до 27 година старости, са циклусом од 10 необјављених песама. Бранислав Зубовић је рекао да ове године Фестивал навршава 51 годину, те да је најстарији фестивал поезије у региону. Говорећи о самим почецима Фестивала, он је истакао неке од најзначајнијих песника који су својим присуством допринели његовом угледу, као што су Десанка Максимовић, Бранко Ћопић, Мирослав Антић, Густав Крклец, Оскар Давичо, Милован Данојлић, Перо Зубац и Душко Трифуновић. Представљајући часопис за књижевност, уметност и културу ''Траг', Зубовић је навео податак да је настао 2005. године као 'производ' Фестивала, и да заузима високо место у српској књижевној периодици. Милијана Радовановић је упознала присутне са 'Палетом младих', пратећом манифестацијом Фестивала која ће ове године бити одржана 45. пут, а која афирмише младе ликовне уметнике. Немања Драгаш, најнаграђиванији и најперспективнији млади песник у Србији, читао је на занимљив и изражајан начин песме из збирке 'Морфијум', и својим наступом одушевио све присутне".

текст и фотографије: Данка Ивошевић

КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

20. мај 2020. КУЛТУРА

Изложба "5 priča Milli2nd-а" у Ликовној галерији

Ликовна галерија Културног центра Врбаса наставља са радо...

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

20. мај 2020. КУЛТУРА

НБ расписала литерарни и ликовни online конкурс

Народна библиотека "Данило Киш" расписала је пр...

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

04. мај 2020. КУЛТУРА

ОМШ у акцији "Музика за суграђане"

Основна музичка школа из Врбаса организовала у четвртак а...

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

10. мар 2020. КУЛТУРА

Биографије 70 Српскиња сабране у једној књизи

Татјана Лош, једна од ауторки књиге "Оне су промениле Срб...

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

06. мар 2020. КУЛТУРА

"Музеј жене" у Градском музеју КЦ Врбаса

У Градском музеју Културног центра Врбаса у петак је отво...