Отворена изложба о српском школству у Градском музеју

У Градском музеју Врбаса данас је отворена гостујућа изложба Педагошког музеја из Београда, посвећена историји српског школства. Изложба под називом "Селекција аквизије", аутора Маје Николове, Филипа Трајковића, Јелене Гаровић и Нине Атлагић, представља осврт на развој васпитања и образовања у Србији и међу Србима који су живели ван њених граница. Одабране фотографије приказују ученике и учитеље основних и средњих школа, насловне стране уџбеника, слике првих учила, ђачких књижица, сведочанстава или уверења о постављењу и другу архивску грађу, од првих образовних установа до школа и школства у социјализму након II светског рата.

Присутне на отварању прва је поздравила Весна Гргуровић, археолог - вишиг кустоса Градског музеја, која је изразила задовољство због успостављања још једне сарадње са важном музејском установом у Србији, каква је Педагошки музеј, што би требало да додатно обогати понуду Градског музеја и свеукупног културног живота у Врбасу.

Прилику да увери организаторе изложбе да је у њиховој поставци можда било места и за неки експонат или документ из врбаске Гимназије, имала је директорка ове образовне установе Татјана Кажић. "Ово је леп дан за просвету у Врбасу и прилика да осветлимо многе бивше генерације које су заслужне што наша Гимназија има посебно место као једна од три најстарије у Србији. Од Приватне латинске школе основане 1809. године, својим трајањем ова установа заслужује посебно место у друштву. Потребно је од заборава отргнути сваки сачувани детаљ из њеног бивствовања, њеног великог опуса у просвети, јер су то заслужиле броје генерације ученика и професора. Због свега тога потребно је да наредне године достојно обележимо 210 година од оснивања школе и уверена сам да и данашњи ђаци са поносом носе име гимназијалаца из Врбаса", рекла је Татјана Кажић.

Помоћница директора Педагошког музеја Александра Миловановић упознала је присутне на отварању са чињеницама везаним за Педагошки музеј, истичући да ова културна установа већ 122 године сакупља експонате везане за школство у Србији. "Педагошки музеј је установа која се залаже за одбрану српског духовног и националног бића и представља јединствено сведочанство школског живота на овим просторима", рекла је, између осталог, Миловановић.

Миљана Штулић, заменица председника општине Врбас, подсетила је на традицију и заовставштину бројних образовних установа у општини Врбас, чији су ученици касније дали најзначајнији допринос развоју града и региона. "И ми данас са поносом истичемо да живимо у Врбасу, граду који краси разноликост култура и обележја оних који живе на овом простору и који су се надовезали и на наш духовни идентитет и уткали се у нашу традицију и културу", рекла је Штулић приликом отварања изложбе.

КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

07. феб 2019. КУЛТУРА

Проф. др Бранко Баљ гост НБ "Данило Киш"

Народна библиотека "Данило Киш" организује вечерас предав...

Расписан конкурс за 45. Палету младих

02. феб 2019. КУЛТУРА

Расписан конкурс за 45. Палету младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за најбољег м...

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

31. јан 2019. КУЛТУРА

Вулету Журићу "Златни сунцокрет"

Виталова књижевна награда "Златни сунцокрет" за 2018. год...

"Позови комшију у музеј"

25. јан 2019. КУЛТУРА

"Позови комшију у музеј"

Градски музеј, део Културног центра Врбаса, покренуо је в...

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

18. јан 2019. КУЛТУРА

Отворен конкурс Фестивала поезије младих

Фестивал поезије младих расписао је конкурс за младе песн...