Градски музеј уписан у мрежу музеја Србије

Градски музеј Врбас организоваће у понедељак, 12. фебруара, пројекцију документарног филма Радио-телевизије Војводине "Јануарска рација 1942".

О филму који је снимљен у продукцији РТВ-а 1991. године, говориће музејски саветник у Музеју Војводине и историчар Предраг Бајић. "Јануарску рацију 1942" режирао је Славуј Хаџић. Због простора и интересовања јавности, пројекција ће бити организована у Гимназији "Жарко Зрењанин", у понедељак у 17.00 часова.

Иначе, Градски музеј Врбас званично је добио решење о испуњености услова за почетак рада и обављање делатности Градског музеја. "Градски музеј у Врбасу ће послове прикупљања, чувања, документовања, изучавања и презентовања културног наслеђа Врбаса обављати као музеј у саставу Културног центра Врбаса и под стручним надзором Музеја Војводине у Новом Саду, као матичне музејске установе у Војводини", стоји у решењу које је издао Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе са верским заједницама.

"Овај документ веома је важан јер нам је обезбедио да званично постанемо и установа заштите, што нисмо били. Први корак на том путу био је да нас формира локална самоуправа, односно Културни центар као Градски музеј у саставу ове установе, а након прегледа званичне комисије последњи чин је ово решење које потврђује испуњавање свих услова да будемо Градски музеј, у смислу простора, опреме, запослених и свега другог", рекла је Весна Гргуровић, виши кустос у Градском музеју Врбас. 

Решење је достављено и Министарству културе Србије што значи да је музеј званично уписан у мрежу музеја Србије. Од сада ће установа моћи да се званично појављује као Градски музеј и на конкурсима које расписују државни органи Републике Србије.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"