Обележен Национални празник Русина

Културно-просветно друштво "Карпати" обележило је јуче 17. јануар - Национални празник Русина у Републици Србији. Због прославе празника у више места Војводине у којим раде канцеларије Националног савета Русина, врбаски Русини ове године први су обележили Национални празник.

Национални празник Русина у Србији обележава се 17. јануара, у знак сећања на дан када је 1751. године Франц Јозеф де Редл, саветник царице Марије Терезије и администратор Краљевско-државног Бачког дистрикта у Сомбору, потписао Уговор о насељавању 200 гркокатоличких русинских породица на тадашњу пустару Велики Крстур.

Окупљене на овогодишњој прослави поздравили су досадашњи председник "Карпата" др Дејан Захорјански, као и народна посланица Олена Папуга, која је овом приликом добила захвалницу друштва. Чланови секција извели су пригодан програм у ком су учествовали хор, Русинска изворна група, дечији фолклор, најмлађи солисти и рецитатори.

Међу гостима на прослави били су: Мартица Тамаш, директорка НИУ "Руске слово" и заменица председника Скупштине општине Врбас, Жељко Ковач, председник ИО Националног савета Русина, Рихард Хенгл, директор Културног центра Врбас, Бојан Периз, члан Општинског већа задужен за културу.

Иначе, у КПД "Карпати" јуче је одржана и изборна Скупштина, на којој је за новог председника изабран Славко Барановски, а у наредне четири године потпредседник ће бити досадашњи председник др Дејан Захорјански.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"