У четвртак предавање "Културно наслеђе и идентитет"

Историчар, истакнути стручњак у области заштите културног наслеђа, некадашњи управник Народне библиотеке Србије и државни секретар за културу Дејан Ристић одржаће у четвртак, 09. новембра са почетком у 18.00 сати у Народној библиотеци "Данило Киш", предавање на тему "Културно наслеђе и идентитет", саопштено је из ове установе. Предавање ће пратити приказивање документарног филма "Сећања из пепела" (продукција: Филмске новости, 2016.).

"Савремена Србија, највећи део њених грађана и припадника политичких елита културно наслеђе не препознаје као суштинско питање очувања идентитета, али и изузетан развојни ресурс у многим аспектима: културном, просветном, научном, уметничком, демократском, привредном, туристичком… То изузетно богатство културне баштине (археолошки локалитети, просторне културно-историјске целине, богомоље, утврђења, јавни споменици, бојишта, војни меморијали и места страдања, архиви, библиотеке, музеји, галерије и др.) чине Србију препознатљивом у европским и светским оквирима. Културно наслеђе, у сва три своја појавна облика (покретно, непокретно и нематеријално), представља саму срж идентитета сваког појединца, локалне заједнице, етничке/верске групе или читавог једног друштва. Стога се са правом може поставити питање у вези са савременим односом културног наслеђа и идентитета. На који начин културно наслеђе у садашњем времену утиче и обликује идентитет? У којој мери наше познавање културног наслеђа и одговорно управљање њиме  доприносу развоју савремених идентитета? Да ли савремено доба и његове тековине умањују значај и улогу културног наслеђа у формирању и одржавању идентитета?", наводи се у најави предавања.

Дејан Ристић је истакнути историчар, архивиста, преводилац и сценариста. Један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем. Обављао дужности управника Народне библиотеке Србије (2012-2013), државног секретара за културу (2013-2015) и бројне друге у Влади Републике Србије. Бави се дипломатском историјом (српско-британски и српско-француски односи крајем 19. и почетком 20. века; југословенско-алжирски односи од 1954. године), Холокаустом, односом државе и традиционалних верских заједница у 20. веку, културном историјом и културом сећања. Аутор већег броја научних радова и књига.

Превео дела проф. др Јана Кершоа "Хитлер – Хибрис : 1889–1936" и "Хитлер – Немезис : 1936–1945", проф. др Сузан Вајс Бауер "Историја старог света: прве цивилизације", "Историја старог света: прва царства" и "Историја старог света: прве нације", као и Филипа К. Хитија "Творци арапске историје" (као копреводилац).

Успоставио Национални дан књиге. Утемељио Националну награду у области библиотекарства Јанко Шафарик. Основао Фондацију Народне библиотеке Србије.

 

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"