Отворена изложба "Јелена, велика краљица"

Vrbas - izložba "Jelena, velika kraljica"

У Градском музеју Културног центра Врбаса синоћ је отворена изложба "Јелена, велика краљица", посвећена Јелени Анжујској, жени српског краља Уроша и мајци краљева Драгутина и Милутина. Једну од најзначајнијих изложби у последње три године у Србији осмислио је и поставио Народни музеј из Краљева и до сада је путовала кроз највеће градове Србије, али и кроз неколико градова региона и Европе - Требиње, Котор, Лион и Париз.

Обраћајући се присутнима приликом отварања, ауторке изложбе Сузана Новчић, историчар уметности, и Татјана Михаиловић, археолог, истакле су да им је намера била да изложбом укажу на значај Јелене Анжујске, али не само као краљице већ и као ктиторке, мајке и владарке која је оставила дубок траг у српској средњовековној државности, историји, традицији, духовности и култури.

Izložba

"Изложбу смо приредили поводом обележавања седам векова од смрти краљице Јелене 2014. године. Да би смо истражили личност краљице Јелене морали смо да обиђемо бројна места на којим је портретисана, пре свега манастир Градац који је и њена задужбина, затим Ариље, Ђурђеве Ступове, Сопоћане, и на крају Грачаницу. Други ниво истраживања били су простори на којим је владала и где је провела већи део живота, а то су и делови Албаније, Републике Српске и Црне Горе, од Бијелог Поља, преко Плава, Скадра, Улциња и Бара, све до Котора и Требиња, града за који се предпоставља да су у њему били Јеленини двори. Велику захвалност дугујемо институцијама са којим смо сарађивали, а драгоцености ових истраживања сажете су у изложбу", рекла је Новчић. 

Помоћник покрајинског секретара за културу др Милан Мицић издвојио је добру сарадњу музејских установа Краљева и Врбаса као модел који може бити примењен у широј акцији размене културних садржаја, како би што више људи имало прилику да види неке вредне поставке и изложбе. Част да отвори изложбу припала је Марјани Мараш, председница Скупштине општине Врбас.

КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

02. нов 2022. КУЛТУРА

Резултати литерарно-ликовног Јесењег конкурса 2022

Одељење за децу и младе Јавне библиотеке "Данило Киш" сао...