Пријем за Небојшу Деветака

За овогодишњег добитника „Змајеве награде“ Небојшу Деветака данас је у Скупштини општине Врбас приређен пријем. Лауреата су примили Мирослав Алескић, заменик председника СО, и Бранислав Петровић, заменик председника општине Врбас. Небојша Деветак је награђен Змајевом наградом за збирку поезије „Узалуд тражећи“ коју је објавило СКД „Просвјета“ из Загреба.
    „Пријемом желимо да укажемо на значајан догађај не само за награђеног песника већ и за Врбас. Наш град поново има привилегију да у њему, после Ђорђа Сладоја, живи још један добитник Змајеве награде. Ова награда најзначајнија је наша награда која се додељује за поезију и Деветак се на овај начин придружио највећим српским песницима. Ова награда је повод да се један мали рефлектор упери и на судбину писца и локална самоуправа ће, у складу са могућностима, пружити сву подршку овом песнику“, рекао је Алексић.
    Захваљујући на честикама, Деветак је истакао да га је награда обрадовала, посебно јер се њен значај може мерити са НИН-овом наградом за роман године. „Ово је на неки начин круна мога досадашњег стваралаштва и сигурно да ми доноси радост. Књигу сам објавио у мојој старој издавачкој кући, у Српском културном друштву ‘Просвјета’, која је штампала и моје раније збирке песама. Награђена књига је мој повратак на стари пут, повратак лирици, након ратних година, након буке и бијеса, када се није могло певати о природи и љепоти. Надам се да ће и будуће стваралаштво ићи у том мирнијем правцу”, рекао је Деветак.
    Награђеном песнику честитао је и Бранислав Петровић, заменик председника општине Врбас, који је истакао да локална самоуправа уме да цени успешне појединце, као што је Небојша Деветак. “Желимо да помогнемо свим успешним појединцима, не само у култури већ и у другим областима стваралаштва и рада. Привилегија је становника Врбаса што је песник као што је Деветак изабрао наш град за свој нови дом, и то треба да буде подстрек за младе ствараоце да још више раде и покушају да достигну висине које је овом наградом достигао награђени песник”, рекао је Петровић.

Претрага

Општинска управа Врбас

Адреса: М. Тита 89, Врбас, 21460

Телефон: +381.21.7954.000

E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

ПРЕДУЗЕЋА И УСТАНОВЕ

КЦ Врбас

Културни центар Врбас

Дом здравља

ДЗ "Вељко Влаховић"

ЈКП Стандард

Јавно комунално предузеће

ЦСР Врбас

Центар за социјални рад

ЈКП "Комуналац"

Јавно комунално предузеће

ЦФК Врбас

Центар за физичку културу

ТОО Врбас

Туристичка организација општине Врбас

Bиблиотека Vrbas

Јавна библиотека „Данило Киш"