Ристовски у акцији обнављања Дома културе у РС

У жељи да покрене ширу акцију прикупљања средстава за обнову Дома културе у Равном Селу, који је пролетос изгорео, глумац и редитељ Лазар Ристовски органзивоао је синоћ у овом месту, и ком је, иначе, и рођен, пројекцију свог новог филма "Дневник машиновође".

Импровизовани летњи биоскоп био је "подигнут" на спортском терену крај остатака изгорелог објекта.

"Наша прва донаторска активност почиње пројекцијом филма 'Дневник машиновође'. Светску премијеру је имао 28. јуна у Москви, европску 02. јула у Новом Саду, а вечерас филм почиње свој прави живот, овде у Равном Селу. Очекујемо помоћ и општине Врбас и АП Војводине, и имамо већ списак ко би све могао да нам помогне, али знате, ипак ће то бити огромна сума за данашње време", рекла је Драгана Бајатовић, члан Одбора за обнову Дома културе у Равном Селу.

Обраћајући се новинарима у изгорелој сали чији кров је сада небо, док су на голим зидовима за ову прилику биле изложене слике, као назнака победе уметношћу над ватром, Ристовски је истакао да му то место буди посебне успомене, јер се у њему по први пут сусрео са филмом. "Још онда је у мени пробуђена, да не звучи препотентно, једна витешка нота и тада сам себи дао задатак да у овом свету покушам да оставим неки видљиви траг. Наша идеја је била да у Равном Селу направимо један сеоски филмски фестивал и када смо почели да правимо планове, Дом је изгорео, али смо и тада знали да морамо нешто да учинимо. То нешто је ова пројекција филма, са жељом да се после премијере акција настави и у што краћем року скупимо новац и реновирамо простор. Желим да следеће године у исто време направимо у Равном Селу најављени фастивал", рекао је Ристовски.

Он је посебно задовољство изразио јер је, како каже, видео да и поред свих проблема село може добити додатну енергију кроз овакве акције. "Очигледно је да има правих и креативних људи, само им треба неки разлог да ту креативност пробуде. Надам се да ћемо то овом пројекцијом и акцијом успети", рекао је Ристовски.

 

КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

01. дец 2022. КУЛТУРА

Момчило Бакрач - "Прозор пре зазидавања"

У Јавној библиотеци "Данило Киш" у четвртак је представље...

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

29. нов 2022. КУЛТУРА

У Савином Селу одржан први концерт класичне музике

У Савином Селу одржан је први концерт класичне музике. На...

Изложба Градског музеја отворена у Печују

16. нов 2022. КУЛТУРА

Изложба Градског музеја отворена у Печују

Градски музеј Културног центра Врбаса поставио је у среду...

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

11. нов 2022. КУЛТУРА

"Пронађи најлепши, најшаренији или највећи лист"

Културни центар Врбас, Школа цртања "Школица цртица" и Ја...

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

07. нов 2022. КУЛТУРА

Андрији Радуловићу награда "Небојша Деветак"

Жири књижевне награде "Небојша Деветак", која се додељује...